България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зрителите ще се смеят, накрая ще им стане тъжно от "Мистерия с кон" на Стефан Цанев

В спектакъла има както много смях, така и тъга, смятат Теодор Елмазов, Анастасия Събева и Александър Григоров

17.04.2024 | 12:31 Редактор: Беатрис Младжова

"Мистерия с кон" е името на спектакъла на Стефан Цанев. Той се играе в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Каква обаче е мистерията около коня?

"Конят е въображението. Не се вижда, но непрекъснато говорим за него. Трудно беше не само за моя образ, но и за всички. Важно е да намериш начин как да представиш тези идеи така, че да не нарушиш смисъла, но и да е забавно. Ще се смеят зрителите, но накрая ще им стане и тъжно", заяви актьорът Теодор Елмазов в студиото на "България сутрин".

За актьорите в спектакъла има както много смях, така и тъга. А драматургът Стефан Цанев успява да предаде темата за лудостта по интересен начин.

"Огромно притеснение имаше. В нас, в целия екип, в мен. Искахме да представим нашата интерпретация, която на моменти беше смела. Какво ще почувстват зрителите зависи с каква настройка ще дойдат, за мен спектакълът е смешно-тъжен, защото това сме ние - застаряващи хора в една кръчма, които изчезват", допълни актрисата Анастасия Събева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Както се казва - "Лудите, лудите, те да са живи". Стефан Цанев много интересно подава темата лудостта, за лудите и че всъщност не е ясно кой е луд и кой е нормален и те най-вероятно са давали верните решения в критична ситуация. Истински смешното и истински тъжното се припокриват в пиесата", добави актьорът Александър Григоров.

Актьорите загатват за случките в "кухнята" на спектакъла. С конфликти, които се разрешават и забравени текстове, накрая ситуацията винаги е забавна.

"Енергията се прехвърля моментално из залата и ние я усещаме веднага. По време на репетиции има много смешни неща, има конфликти, които се разрешават, обаче после всичко това изчезва, защото сме се събрали да направим нещо", коментира Елмазов.

"Ние можем да се похвалим, че спектакълът наистина е направен с много любов. Каквото и да е в "кухнята" - някой да се кара, да закъснее, или да не си знае текста, в крайна сметка е по-скоро в ситуации на забавно и приятно", каза актрисата.

За актьорът Александър Григоров театърът поставя въпросите, върху които мисли публиката, а не дава отговорите. Гледащите сами избират кое е правилното.

"Истински смешното и истински тъжното се припокриват понякога", завърши той.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.