Признание: Спектакълът "Хотел" на Старозагорския куклен театър - на фестивал в Нови Сад

Форумът включва предварително селектирани 15 постановки от Балканите и Европа

05.02.2024 | 19:25 Редактор: Толя Стоянова

Спектакълът "Хотел" на Старозагорския куклен театър е избран за участие в Театралния фестивал в Нови Сад, Сърбия, който ще се проведе през май тази година. Форумът включва предварително селектирани 15 постановки от Балканите и Европа.

Темата на спектакъла се гради върху любовта от пръв поглед. Онези няколко секунди, които сякаш карат времето да спре, когато случайно се засичат и разминават погледите ни. Вълнуваща тема, която е актуална през необятното време, като един вълшебен елемент, който не може да се обясни с прости думи, усещането и трептенето на сърцето, когато погледите се срещнат и пулсът се ускори.

Композиторът на "Хотел" е Тодор Василев, сценографията е на Наталия Гочева, а авторът, режисьор и основен актьор е Любомир Желев.

Елементите в спектакъла се стремят да превърнат обикновеното в необикновено, по същия начин както детето, геният превъплъщават един предмет в нещо вдъхновяващо, изпълващо с щастие душата на човека. Жанрът е специфичен - визуално-движенчески куклено-магичен театрален спектакъл.

"Цялото нещо е без думи, само с музика. Много по-лесно е да достигне до хората по много по-спонтанен начин", коментира Желев.

"Хотел" е колаборация на Държавен куклен театър - Стара Загора и Monkey’s Theatre. Преди да представи страната ни на престижния форум "Новосадски театърски игри" ще бъде поставен на 9 февруари на сцената на Столичен куклен театър.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.