Кино, театър, концерт... Българинът плаща все по-солени цени за развлечения

Разходите за свободното време са скочили от 72 на 100 лв. 

04.11.2023 | 16:14 Редактор: Тодор Петров
Кино, театър, концерт... Българинът плаща все по-солени цени за развлечения

Киното като най-масово културно занимание поскъпна извънредно много. Билет за възрастен за прожекция на пълнометражен филм през уикенда, който струваше 8 лева преди пандемията, вече е 15 лв., т.е. е поскъпнал почти двойно.

Нощните клубове въведоха нещо като такса вход – от 10-15 лв. за по-обикновените до 25 лв. за по-луксозните. В тези пари не влиза никаква консумация, по-скоро таксата е начин да се ограничи малко напливът.

Опитайте се да си купите билет за нашумялата нова постановка на Народния театър "Иван Вазов" "Хага" през ноември и ще установите, че най-хубавите места на партера струват по 100 лв., пише "24 часа". И вече са свършили за представлението на 14 ноември. Същото е положението и с "Хъшове", нищо, че спектакълът се играе вече второ десетилетие.

Или се опитайте да се вредите за традиционния новогодишен галаконцерт в Софийската опера – 130 лв. са най-скъпите билети, а най-евтините са по 50 лв. А ако искате да заведете детето си по Коледа да гледа балета "Лешникотрошачката", ще трябва да платите по 80 лв. за най-хубавите места на партера или на първи балкон. 

Билетите за концертите на Лили Иванова на 15 и 16 декември в Зала 1 на НДК струват от 90 до 300 лв. Но не са останали кой знае колко много непродадени.

Ако до миналото лято основният двигател на инфлацията в България бяха горивата и цените на енергията, а през зимата - храните, това лято тя се помпа най-вече от развлеченията, спорта и културата, които са поскъпнали със 7,5% само през юли.

И донякъде от хотелите и ресторантите, чиито услуги са се вдигнали за същото време с 2,9%. За сравнение, храните са повишили цените си само с 0,1%. С други думи, хлябът поскъпва по-малко, отколкото зрелищата.

Разходите за свободното време на българина, които са били 72 лв. на човек миналото лято, сега вече са 100 лв., т.е. увеличението е с 50%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR