Купувачите на жилища стават все по-разумни, успяват да намалят продажната цена

Южните райони и централната част на София са най-предпочитани

02.11.2023 | 22:25 Редактор: Вяра Димова
Купувачите на жилища стават все по-разумни, успяват да намалят продажната цена

Пазарът на недвижими имоти у нас е останал без съществени изменения през третото тримесечие. Сериозни спадове на цените все още не се наблюдават, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Купувачите стават все по-разумни и не бързат да сключват сделка, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от страна на продавача, сочат наблюденията на компанията. Тя не очаква съществени промени на пазара до края на годината, прогнозира, че тенденциите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата ще продължат.

Средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500-1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център - около 1800 евро на кв.м, сочат данните на компанията.

Най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.

От Arco Real Estate отчитат спад на търсенето на къщи, както и на офиси и търговски площи през третото тримесечие.

Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите жилищни имоти в София в сравнение с предишните три месеца от годината. За столицата най-актуални остават квартали като "Витоша", "Малинова долина" и "Овча купел", като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони, пише компанията.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)