България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има подчертана тенденция за намаляване на цените на храните у нас

Пазарът се стабилизира, заяви Владимир Иванов от ДКСБТ

01.11.2023 | 08:37 Редактор: Толя Стоянова

Почти всяка есен цените на основните хранителни продукти тръгват нагоре. Цената на кравето сирене вече надхвърля 11 лв. за килограм на едро, а тази на кашкавала минава 17 лв.

"Пазарът се стабилизира, това е тенденция, започнала още от май месец. Ако сравним 1 ноември 2023 г. с 1 ноември 2022 г., в момента имаме подчертана тенденция за намаляване на цените - слаба, но кривата се движи в посока надолу", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин"

По думите му се наблюдава успокояване и на световния пазар и "ниски цени на основни ресурси като зърно и царевица".

"Олиото е под 1000 долара за тон. Стабилизира се и цената на захарта. Няма предпоставки, които да обуславят възходящи трендове. Тенденцията е кривата на 2023 г. да мине под кривата на 2022 г. Към момента цените на краставиците са под нивата от миналата година. Зелето в момента също е под равнището", каза Иванов.

Според него свободното движение на стоки дава своя ефект и конкурентната среда е абсолютно свободна.

"Радваме се на един висококонкурентен пазар. Европейският пазар е с много добри конкурентни характеристики, ние се радваме на същото. Единственото, което държавата трябва да прави, е да гарантира спазването на законите", подчерта председателят на ДКСБТ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че цената на боба варира между 3,80 лв. и 4,10 лв. "Оризът има проблем заради кризата, която се случи, но това не е продукт, който се отразява на българския пазар", добави Иванов и изтъкна, че няма място за притеснение или условие за изменение на пазарното предлагане.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Храноден
преди 5 месеца
Какво стабилизиране на цените на храните, бе, мижиТурки променкаджии ? Та цялата разруха , която донесохте сега ще се превърне в абсолютна съсипия - очакваме жестоко поскъпване на всичко - първо тока, после бензина , и накрая - всичката храна ! Шарлатаните сринаха държавата и сега се канят да отпрашат към топлите страни с откраднатите милиарди! Стойте с пръст в уста, заспали български овце! Сигнализирай за неуместен коментар