България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От години сме в перманентна политическа криза и предизборна кампания

Според проф. Николай Найденов и доц. Александър Христов има място за трети участник във властта

27.03.2024 | 10:38 Редактор: Толя Стоянова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че няма да позволи на ПП-ДБ "да узурпират властта". Малко по-късно съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков запита от трибуната на НС дали имат воля да спазят уговорката. Предсрочните избори чукат на вратата.

"Тази ситуация не цели да се промени нещо, а продължава тенденция, която върви от доста време. Започна да се коментира въпросът с ротацията три месеца преди деня на подаване на оставката на Денков. Постоянно имаше напрежение. Започнаха да се подхвърлят министри. Началото на декември беше начало на предизборната кампания. Най-вероятно ГЕРБ и ПП-ДБ няма да могат да направят правителство и ще включат ДПС", коментира политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

Според PR експертa доц. Александър Христов една от двете страни или и двете са решили, че новите избори биха произвели по-добър за тях резултат - повече места и по-сериозни позиции.

"От няколко години насам се намираме в перманентна политическа криза и перманентна политическа кампания", заяви доц. Христов в ефира на Bulgaria ON AIR

"Когато има равнопоставеност между ГЕРБ и ПП-ДБ, това означава, че няма място за трети участник, сега ще се освободи място. ПП-ДБ се намират в клещите на ДПС и ГЕРБ. Лидерът на ДПС се опитва да изземе функциите на ПП-ДБ", каза проф. Найденов.

На въпрос дали БСП е обединена, той цитира Иван Таков, който казва, че партията върви по пътя на СДС. Според политолога липсва патриотична кауза с европейски привкус, а ако някой успее да я осъществи, ще постигне радикална промяна.

"Последните няколко седмици видяхме много ултиматуми с идеята и двете страни да вземат повече от това, което имат. И двете страни имаха принципи, от които отстъпиха", отбеляза доц. Христов.

"Когато бяха протестите срещу ГЕРБ, видяхме, че сред протестиращите бяха ДБ, президентът, Слави Трифонов, "Възраждане", Мая Манолова и т.н. Всички бяха против, а след това казаха, че хората, които критикуваха ГЕРБ, направиха правителство с ГЕРБ. В момента всички защитават ГЕРБ и атакуват ПП-ДБ", коментира проф. Найденов.

По думите на доц. Христов има по-голям отлив от ПП-ДБ, отколкото при ГЕРБ. Той е на мнение, че геополитически за България правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е най-доброто за страната, предвид целите, които си поставяме и предвид войната. 

На въпрос дали е правилен изборът ПП и ДБ да бъдат заедно на избори, проф. Найденов отговори, че "ще играят заедно", защото би било рисковано, ако се разделят.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.