Борисов затвори вратата: Няма да има преговори при втория мандат за кабинет

Действията на ПП-ДБ са нахални, смята лидерът на ГЕРБ

26.03.2024 | 13:15 Редактор: Деси Николова

От ПП-ДБ излязоха с предложение към ГЕРБ за Национален мандат за правителство. Още преди Атанас Атанасов да отправи предложението за общ втори мандат към ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов отклони все още неполучената тогава покана.

"Не ви ли се струва нахално след всичките тези преговори да кажат "Връщаме се, всички министри са наши, айде сега дайте ни регулаторите и службите и всичко останало"?! Нали не мислите, че моето влияние е безгранично и в неделя ще кажем "не", а днес ще кажа дайте отначало", заяви Борисов.

Подобно на Борисов, Делян Пеевски също обвини "Продължаваме промяната" за провала на първия мандат. 

"Според мен ПП-ДБ изчерпаха всички възможности да не се отиде на избори, те не трябваше да прекаляват със своите искания, които са несъразмерни на тяхната тежест", каза председателят на ДПС.

"Нахалство" - така Борисов нарече настояванията на "ПП-ДБ" за постове във властта. Лидерът на ГЕРБ, който многократно подчертаваше, че решенията около ротацията се взимат от Мария Габриел, лично направил редица компромиси. 

"Собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава - първи компромис с него. След това зачертах Христо Гаджев и написах Тодор Тагарев в Министерството на отбраната заради Иван Костов, зачертах Жечо Станков от енергетиката и написах Румен Радев. На този лист лидерски аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип", разясни лидерът на ГЕРБ.

Но от ПП-ДБ, по думите, последвало ново искане - Министерството на вътрешните работи. 

"Започват уважавани хора, включително от държави извън ЕС да се обаждат от името на господин Петков да ме натисне за МВР - министри от други държави", 

За ДПС изходът от ситуацията са избори. "Най-смешно ще е, ако в кампанията започнем да се отричаме едни от други" , заяви Пеевски.

Стигне ли се до трети мандат и бъде ли връчен на ДПС, Пеевски подчерта, че правителство няма да се сформира.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа