България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма да спасим работата си със страх от изкуствения интелект, трябва да си служим с него

Най-големият риск е кражба на самоличност, посочи финансовият анализатор Десислава Николова

22.03.2024 | 11:06 Редактор: Тодор Петров

Изкуственият интелект (ИИ) бавно и постепенно си преправя пълноправен път в нашия живот. Свикнахме да е част от образователната система, от здравната система и в журналистиката. 

Проучване показва обаче, че хората не биха се доверили на изкуствения интелект да управлява финансите им. Въпреки това виждаме значително използване на чатботове при банките. 

"Хората се страхуват от изкуствения интелект. Очаква се в голяма степен да измести хората по отношение на даване на финансови съвети и извършване на финансови операции. Попитах в това проучване дали хората биха се доверили на изкуствения интелект за съвети за личните им финанси. Близо половината от хората биха казали "не". Хората са скептични и казват: "Нямам му доверие, страх ме за моите пари", коментира финансовият анализатор Десислава Николова за Bulgaria ON AIR.

Тя цитира световно проучване, което показва, че най-големите печеливши от въвеждането на тази технология са банките, софтуерните компании и фармацевтичните компании. 

"Банките не се притесняват да използват ИИ, той оптимизира техните разходи. Помага да бъдат анализирани големи обеми от данни и банките го прилагат. На базата на този анализ целят да предложат по-индивидуализирана услуга на клиента. Внедрявайки тази технология, това означава, че голяма част от работните места в банките ще бъдат засегнати. Под риск са онези работни места, които извършват механични работни процеси. Евентуално - преквалификация", каза Николова в "България сутрин".

Международен доклад показва, че около 300 млн. работни места се очаква да бъдат засегнати в резултат на развитието на технологиите, докато ще бъдат създадени още 100 млн. нови.

По думите на Николова не трябва да се страхуваме от ИИ, а трябва да се научим да живеем и работим с него. Да се научим да го ползваме, разбира се, с резерви, защото технологията не е добре развита, отбеляза тя.

Финансовият анализатор е на мнение, че не трябва да причисляваме чатбот технологията към изкуствения интелект, защото системата е въведена много преди да започне да се говори за ИИ и е базирана на типизирани отговори. Докато ИИ е доста по-фина технология.

"Страхуват се потребителите и служителите. Възможни са много по вид финансови измами. Най-големият риск е кражба на самоличност. Разработват се приложения, които имат за цел да идентифицират дали става въпрос за кражба на самоличност. При злоупотреба се прави разследване на разработчика на платформата и този, който е допуснал това като извършител на действието, както и дали потърпевшият е спазил всички изисквания", обясни Николова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа