Приеха глобална резолюция, която трябва да ограничи изкуствения интелект

Целта е и укрепване на политиките за защита на личните данни

22.03.2024 | 10:12 Редактор: Беатрис Младжова
Приеха глобална резолюция, която трябва да ограничи изкуствения интелект

Общото събрание на ООН единодушно прие в четвъртък първата глобална резолюция за изкуствения интелект (AI), която насърчава държавите да гарантират правата на човека, да защитават личните данни и да следят за рискове, свързани с изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

В необвързващата резолюция, предложена от САЩ и подкрепена от Китай и над 120 други държави, се препоръчва също така укрепване на политиките за защита на личните данни.

"Днес всички 193 членове на Общото събрание на ООН се изказаха в един глас и заедно избраха да управляват изкуствения интелект, вместо да му позволят той да ни управлява", заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

През ноември САЩ, Великобритания и над десетина други държави представиха първото подробно международно споразумение за това как да се предпази изкуственият интелект от недобросъвестни участници, като настояха компаниите да създават системи за изкуствен интелект, които са "сигурни по проект".

Европа изпревари САЩ в това отношение, като този месец Европейският парламент прие правила за надзор на технологията. Администрацията на Байдън настоява пред законодателите за регулиране на AI, но поляризираният Конгрес на САЩ не е постигнал голям напредък.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay