Изкуственият интелект срещу учителите: Кой и как учи децата да отсяват вярната информация

Все повече преподаватели преминават през допълнителни курсове за квалификация

21.03.2024 | 18:51 Редактор: Елеонора Танева

Нуждата от допълнителна квалификация на учителите става все по-наложителна, а тенденцията показва, че все повече педагози се възползват от нея.

Изкуственият интелект и достъпът до различни източници на информация налагат допълнително обучение на учителите. Около това се фокусира и научната конференция, организирана от Съюза на българските учители и Висшето училище по застраховане и финанси

"Квалификацията е малка част от глобалния процес, който върви ръка за ръка с облекчаване на учебните програми и промените на начина на оценяване. Ролята на учителя по-скоро следва да направи така, че учениците да могат да различават коя информация е вярна и коя - не", заяви директорът на Националния център за повишаване на квалификацията на учителите Димитър Асенов. 

Като учител по география и икономика на деца между пети и седми клас, Мариела Петкова среща тези проблеми в работата си все по-често.

"Имала съм случай, в който в презентация по география слагат снимка от едно място, а текст от друго. И аз им казвам: "Аз съм била тук, това не е вярно", а те казват - "ами така пишеше в Уикипедия". И най-малкото, което ги карам, е, когато подбират информация, да проверяват източниците", сподели Мариела Петкова от 19 СУ "Елин Пелин".

Затова и Министерството на образованието и науката предвижда промени, но те все още подлежат на обсъждане. 

"Предвиждаме да се раздели ясно ролята на учителя като наставник и ролята на базовия учител. Една от съществените промени е свързана с така нареченото атестиране и намаляване на безсмислени административни процеси, като премахнем този процес, който на много места създава затруднения", обясни зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева.

Десетки учители и директори на училища от цялата страна се включиха в научната конференция. 

"Мотивацията е личностно чувство на всеки един от нас, да бъде най-добър в професията си", каза председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева. 

"Не зная да има друг университет в България, който на входа да приема с препоръка от учител. Ние го правим вече много години, правим го сравнително успешно, защото мислим, че няма по-добър филтър", уточни ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа