България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има по 300 лв. за родителите на някои ученици, но липсват стотици социални работници

Няма ученици, които са отпаднали от образователната система, съобщи директорът на АСП Надя Танева

20.03.2024 | 11:47 Редактор: Елеонора Танева

Родителите на ученици от първи до четвърти клас, както и тези на осмокласници получиха втората част от държавната помощ в общ размер от 300 лв. Има случаи, в които семейства ще трябва да връщат пари.

"Това са редки случаи, в които ученикът е прекъснал своето обучение или е направил отсъствия за спиране на социалните добавки - такива, които заминат в чужбина. Те освен че няма да получат втория транш, трябва да върнат и първия, тъй като не е използван по предназначение", заяви директорът на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че няма ученици, които са отпаднали от образователната система. Помощта за тази учебна година е за 200 000 ученици от първи до четвърти клас и 50 000 в осми клас. Родители, които са сменили банковата си сметка между първия и втория учебен срок, ще бъдат потърсени от АСП, за актуализиране на данните и ще получат вторите 150 лв., които се полагат за учениците. 

"Банките, когато по закрити сметки се преведат средствата, ни пращат обратни файлове и колегите се свързват с родителите за новата сметка. С бързи темпове реагират банките", уточни Танева.

Пред Bulgaria ON AIR тя разкри, че е поискано увеличаване на средствата за помощта за ученици. 

"Тези 300 лв. не са достатъчни. Знаем какво е необходимо за подготовката за училище. Надявам се за следващата година да се направи разчет за новите цени и предложението за увеличаване на помощта ще бъде подкрепено. Това ще стане ясно към края на лятото", каза още гостът. 

Надя Танева заяви също, че става все по-голям проблемът с недостига на социални работници в страната: "Негативните коментари по адрес на социалните работници доведоха да отлив на желаещи да работят в системата. Заедно с ниското възнаграждение в отделите за закрила на детето има липса на кадри, над 300 човека".

Директорът на АСП припомни, че заплатите на социалните работници ще бъдат увеличени  със задна дата от 1 януари, но все още не е ясно с колко.

Гледайте целия разговор във видеото.