България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За ужас на учениците: AI създава персонални тестове и слага край на преписването

Учителите ще имат по-добра представа за знанията на децата, коментира Александър Попов

06.03.2024 | 12:00 Редактор: Елеонора Танева

Изкуственият интелект слага край на преписването. С негова помощ се създават персонални тестове за учениците. 

"Идеята е да се спести най-много време на учителите. Колкото повече време прекарват в това да мотивират учениците, толкова по-добре. Имаме най-различни функционалности - отскоро и създаване на тестове", обясни основателят на платформа в помощ на учителите Александър Попов в студиото на "България сутрин".

С иновативните методи се слага край на един от големите проблеми в образованието - преписването.

"Ако се намали преписването, учителите имат по-добра представа за знанията на учениците. Изкуствения интелект го добавихме, за да спестим време на учителите за създаване на тестовете. Те само трябва да зададат тема - например: "Планини в България", ИИ генерира въпроси и варианти за отговори. Над 95% от въпросите са точни. Учителят все пак трябва да провери отговорите. Платформата дава възможност да трие отговори, въпроси, да променя верния отговор. Тестът може да се генерира и от урок - учителят поставя целия текст на урока и иска задаване на въпроси", обясни Попов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че тестът може да бъде генериран и на чужд език - например, във Френската гимназия за изпитване по география се въвежда тема "Реките в България" и ИИ създава въпросите и отговорите на френски. 

Платформата ограничава учениците - по време на тест не могат да използват други приложения, в които да търсят верните отговори. По думите на Попов е безсмислено ученици да опитват да предават тестовете на други класове, тъй като ИИ набързо подготвя нови въпроси и отговори. 

Над 100 училища в страната се възползват от улеснението, което дава ИИ. 

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.