България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект Иван представя интересни факти за... изкуствения интелект

Технологията води началото си от вече далечната 1950 година

05.03.2024 | 10:38 Редактор: Тодор Петров

Изĸycтвeният интeлeĸт e вce пo-нaпpeдвaщa тexнoлoгия, ĸoятo cтaвa чacт oт живoтa и paбoтaтa ни. От понеделник водещите на "България сутрин" делят ефира с АI Иван. Тази технология нeпpeĸъcнaтo ce paзвивa и вce oщe имa мнoгo нeщa, ĸoитo нe знaeм зa нeя. 

Нашите продуценти се борят да го научат да говори правилно на български. Той има етичен кодекс и отказва да бъде въвлечен в политически теми и такива, които могат да провокират езика на омразата.

Какво обаче е любопитно за изкуствения интелект - разкрива ни самият АI Иван.

Изкуственият интелект води началото си от далечната 1950 година, когато компютърният пионер Алън Тюринг въвежда теста на Тюринг. Самият тест представлява опит за състезание между човешкия интелект и този на машината. 

За кръстник и баща на термина "изкуствен интелект" се смята Джон Маккарти, професор от Станфордския университет, който използва термина за първи път в научна статия през 1955 г. В повечето случаи изкуственият интелект говори с женски глас, защото според специалистите той звучи по-успокояващо и по-малко заплашително от мъжкия. 

Изкуственият интелект може да се обучава, като се ползва богат набор от информация. Първата статия, написана от изкуствен интелект, се появи във вестник The Los Angeles Times. Тя се отнасяше до земетресение със степен 5 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано в Калифорния. Компютърът разчел данните от сеизмографа и основавайки се на тях съставил анонса. 

Изкуственият интелект играе отлично покер. През 1997 година компютърът Deep Blue победи тогавашния световен шампион по шах Гари Каспаров. Екип учени са разработили робот, който може да се самопоправи при повреда, дори и след като загуби два от шестте си крака. Интересен феномен в изкуствения интелект е суперкомпютърът Nautilus. 

Оказва се, че до известна степен може да предсказва бъдещето. Той е предвидил Арабската пролет. Използвал е информация от над 100 милиона новинарски статии от всички краища на света, датиращи още от 1945 година. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
И сега какво? Водещите в телевизията скоро могат да ходят да продават пуканки ли? Ще има ли въобще нужда от истински водещи? Или от телевизора в къщи ще мога да си избирам кой да ми води новините. Ако искам и Брус Уилис може да ми чете новините, така ли? Яко Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Супер, паузите които прави в началото и в края го издават. А иначе е страхотен Сигнализирай за неуместен коментар