България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да спрем детската агресия и да станем наистина общество?

"Понякога един ритник може да прекъсне човешки живот", каза психологът Христо Монов

21.03.2024 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова

13-годишно момче се бори за живота си в "Пирогов" след жесток побой, нанесен му от съученик.

"Детето е в "Пирогов", а щом болницата е с този ръководител - аз имам пълно доверие. Детето е в добри ръце. Такива травми си искат наблюдение. Винаги момчетата в тази възраст са се доказвали чрез агресия, кой от тях е "по-по". Понякога един ритник може да прекъсне човешки живот", каза психологът Христо Монов за "България сутрин".

Той е категоричен, че много неща трябва да се променят.

"Вижте учебните програми, по които учат децата в училище. Къде там има часове за личностно израстване и за повече познания в човешките взаимоотношения? Да разбереш, че не си сам в този свят, живееш в общество и колкото ти си член на обществото, толкова и тези, с които живееш, са. Практиката ме е научила, че от всеки случай трябва да се изведе нещо, така че да не се случват подобни инциденти", допълни Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му 14-годишният агресор от доста време е имал такива прояви, които са предполагали, че може да се стигне до подобна случка.

"Защо не работехме с този извършител? Защо това дете трябва да е нарочено за престъпник, едва ли не? Колко от психолозите, които работят в училище, имат професионалната подготовка, за да може да забележат подобни неща. Работата не е само с детето, тя е със семейството, с класа. Може да се помисли в тази посока нещата да станат по-добре", категоричен е психологът.

Той е на мнение, че децата "вече се раждат с телефони в ръцете".

"Ние трябва да знаем, че когато говорим и общуваме с децата, е важно какво казваме и какво залагаме като модели на поведение. Имаме остаряло законодателство по отношение на третиране на деца, които са направили нещо лошо. Момчетата кипят от хормони на тази възраст. А какво ще стане като започне производството срещу това момче? Ще го направим престъпник ли? Нека да направим така, че да обгрижваме всички наши деца", каза още Монов.

Той припомни, че Националната телефонна линия за деца е 116 111 и всеки, който се чувства по някакъв начин отхвърлен или наранен, може да се обади.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Софето
преди 1 месец
В България децата отдавна са изтървани и родителите им отказват да ги възпитават съвсем умишлено, ето това е резултатът след 35 години криво разбрана "демокрация". Когато обаче безкрайните свободи се застъпят с тези на околните, става лошо. Ще са нужни сериозни мерки и въдворяване, защото като си минал 14 години и извършваш нещо с умисъл и това остава без последствия, после на 18 си вече изпечен престъпник с нож в джоба и готов да убива, както в компютърните игри и по филмите, които гледат късно Сигнализирай за неуместен коментар