България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искаме чист въздух и кристална вода? Смело можем да се доверим на изкуствения интелект

Открива течове на опасни вещества и други източници на замърсяване

11.03.2024 | 11:15 Редактор: Тодор Петров

AI Иван разказа в ефира на "България сутрин" как изкуствения интелект може да бъде в полза на това да имаме чист въздух и кристална вода. Оказва се, че наблюдението на замърсяването на въздуха е предизвикателство, в което изкуственият интелект може да помогне. 

Чрез използване на интелигентни сензори за машинно обучение може да открива течове на опасни вещества и други източници на замърсяване. Освен да анализира и контролира замърсяването на въздуха, изкуственият интелект може да помогне за цялостното намаляване на замърсителите.   

В отделното превозно средство изкуственият интелект може да дефинира транспортни маршрути, избягващи задръстванията и замърсяването на въздуха. В перспектива автономните превозни средства биха могли да доведат до намаляване на разхода на гориво и по-ниско съдържание на вредни вещества в атмосферата.  

Изкуствен интелект може да помогне и за по-чиста вода

Според последните проучвания всяка минута в океана се изсипва боклук с обем колкото един камион. Машинното самообучение дава възможност за наблюдение на морския живот. Проучванията също могат да бъдат улеснени от технологиите. Малък процент от океанското дъно се картографира, но развитието на роботите-водолази напредва. 

С тяхна помощ учените вече могат да се гмуркат до области, които са твърде дълбоки и опасни за хората. Така се събират проби, които са жизненоважни за по-доброто разбиране на морския живот.

Развитието на роботите в тази сфера отива даже по-далеч. Неотдавна бе създаден робот с форма на риба тон, който плува сред морските животни и се държи като истинска риба. Той контролира корабите, кейовете и пристанищата. Роботът се използва за разкриване на незаконни дейности. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
lexx
преди 1 месец
Много ме кефи, голям сладур е! Сигнализирай за неуместен коментар