Изкуственият интелект се използва в здравеопазването в България - в какво е добър

Степента, с която ще го промени, ще е от най-бавните в сравнение с други сектори

09.03.2024 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева
Изкуственият интелект се използва в здравеопазването в България - в какво е добър

Изкуственият интелект (AI) навлиза в здравеопазването, но степента, с която ще го промени, вероятно ще е от най-бавните в сравнение с други сектори, защото това е една от най-консервативните области. Дали здравеопазването ще е един от последните сектори, в които AI ще навлезе, зависи от степента на развитие на технологията. Все пак AI вече се ползва в здравеопазването и в България, и по света, включително за анализ на данни, от които да се вадят статистики, за диагностика или други. Това обясни главният изпълнителен директор на Kelvin Health Георги Къдрев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Георги Къдрев изкуственият интелект ще има най-силно влияние в сферата на диагностиката.

"Правят се стъпки в посока по-бързото получаване на регулаторни одобрения на различни здравни технологии. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата (FDA) също обмисля мерки. Въпросът е, че все още няма толкова специалисти по изкуствен интелект и диагностика, базирана на изкуствен интелект, че те да станат експертите, които да могат да оценяват по правилен начин, доколко процесът е изряден, доколко изследването е статистически достоверно", каза Къдрев.

Същевременно в България се правят много усилия в посока дигитализация на здравеопазването, включително с различни здравни записи, с електронната рецепта и други, допълни гостът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)