България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект помага, но все по-често се използва за измами

Появяват се видеа с уж авторитети в медицината, които дори не подозират за това, коментира Габриела Руменова

13.03.2024 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличности на популярни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на авторитети в медицинските и други науки е все по-често срещано явление, не само у нас, но и по целия свят.  

"Надявам се скоро да има специално законодателство, текат дискусии. Трябва да сме предпазливи, да проверяваме непрекъснато информацията от официални източници. Имаше случаи с български медици, използвани за реклама без тяхното съгласие. Когато установим, че има злоупотреба - да споделим в социалните мрежи, да предупредим и други страни, които могат да бъдат засегнати", призова основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че с помощта на изкуствения интелект можем да получим по-добро медицинско обслужване, по-достъпен, чист и надежден транспорт. Законодателството ще ограничи възможностите за злоупотреби и рисковете, които би създало интегрирането на изкуствения интелект. 

"Много е важно намерението, което стои отзад. Например, при играчки с гласове функции, които могат да провокират децата към опасно поведение, това ще бъдат забранявано. Ще важи и при самолети, автомобили, всичко, което подлежи на контрол от гледна точка на безопасността", даде пример Руменова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че все повече се злоупотребява с отчаянието на болни хора, които вярват на фалшиви реклами.

"Появяват се видеа с уж авторитети в медицината, които дори не подозират за това. При чистите измами хората търсят достъп до банкови сметки или устройства, за да блокират файлове, да искат откуп", каза още Габриела Руменова. 

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
JJIvanov
преди 1 месец
.. Тази сутрин при прослушване на новинарски емиссии от СОФИЯ се чуваше остър психотронен озверяващо декодиращ клип някъде по етажите на общежития за ЕМИГРАНТИ.Вероятно монтиран смартфон като РУТЕР>>или вижте источника на звуковия терор.Министерство на труда и социалното дело в София да потърси работа на емигрантите имало над 400 000 свободни места.Участниците в драките/ безредиците да се тестват за опасни вещества подадени с НАПИТКИ ИЛИ ХРАНА ..Отговор Сигнализирай за неуместен коментар