Роботи сменят работници у нас и заради липсата на кадри

България настигна и започва дори да изпреварва Гърция в роботизацията, заяви инж. Христо Гилищаров

10.03.2024 | 12:14 Редактор: Елеонора Танева
Роботи сменят работници у нас и заради липсата на кадри

Средни и малки предприятия в България се обръщат към роботизацията. Трендът е особено позитивен последните 3-4 години – по време на пандемията ръстът у нас на инсталираните решения за роботизация бе невероятен. 

"Роботът е инструмент – той може да представлява както 10%, така и 50% от крайното решение. Ролята на системните интегратори – инженеринговите компании, които интегрират индустриалните роботи в производството, е ключова, тъй като разработват ноу-хау за конкретно производство – т.е. няма готови решения", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Христо Гилищаров, регионално бизнес развитие на ФАНУК България.

По думите му в момента се гледа възможността компанията да бъде по-гъвкава, като например да работи 24 часа.

"До преди 5 години индустрията в Гърция беше водеща, но в момента България настигна и започва дори да изпреварва Гърция в роботизацията, докато Северна Македония са 5-10 години назад", подчерта Гилищаров.

Според Гилищаров колкото по-бързо навлезе използването на изкуствен интелект в индустриалната автоматизация, толкова по-бързо този процес на роботизация ще започне да се случва. Статистиката предвижда ръст за България в следващите пет години, който досега не сме виждали. Крайните решения на интегриране на роботи ще зависят от съчетаването между изкуствен интелект и индустриалния робот.

"Сблъскваме се с липсата на разработена единна стратегия за това как виждаме образованието след 5 или 10 години. Това, с което се сблъсква индустрията, е липса на хора. Насоката на ФАНУК България в образованието е свързана с един прост факт – липсата на кадри на пазара на труда е в следствие на загубената мотивация и посока на участниците в работния процес. Основната идея е, ако е възможно, програмата за образование да се опита да създаде основа за мотивация на всяко едно следващо поколение", допълни Гилищаров.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС