България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите се страхуват от ваксини, не ходят на профилактика, HPV е предотвратим

Политиците могат да променят ситуацията, заяви Майк Мориси

19.03.2024 | 11:37 Редактор: Деси Николова

У нас пристигна главният изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси. Основен фокус ще бъде поставен на темата как да се водят по-ефективни политики за профилактика и ранно откриване на рака.

"Основното тук е, че в свят, разкъсван от политически различия, има една тема, върху която всички политици могат да имат общо мнение и да се постигне политическо единство. Политиците могат да променят ситуацията като се обединят около темата за рака, защото всички, в някакъв момент от живота си, сме засегнати от тази диагноза", заяви изпълнителният директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че е изключително важно да се работи по превенцията и ранното хващане на онкологичните заболявания и допълни, че макар ваксината срещу човешки папиломавирус (HPV) да е изключително ефикасна, едва 1,5% от хората са ваксинирани срещу него, а този рак може да бъде предотвратен на 100%.

Според него един от факторите, които се крият зад нежеланието на хората да се ваксинират е страхът, който се всява у хората с множеството дезинформация, която се разпространява.

Пред Bulgaria ON AIR Мориси бе категоричен, че е необходимо гражданите да бъдат по-добре информирани и запознати с тези заболявания, за да може да бъдат предотвратени.

"Определено трябва повече информираност и повече осведоменост. Когато човек получи известие за профилактичен преглед, той трябва да отиде, но ако забележи нещо необичайно трябва да отиде на лекар, това се отнася особено за мъжете, защото те пренебрегват тези тревожни сигнали. Мъжете си мислят, че са непобедими", добави гостът.

Друга притеснителна тенденция, която Мориси изтъкна е, че в България броят на пушачите е по-висок, отколкото средния в Европа, но скринингът е с много ниски стойности.

"Здравето няма цена, но от гледна точка на икономическата изгодност, профилактиката е много по-изгодна финансово. Много по-евтино е да се извършват профилактични дейности, отколкото лечение. Трябва да се потърсят най-подходящите решение на европейско равнище или на национално такова, за да се финансира тази система. Не можем да очакваме хората да заплащат от своя джоб това лечение, ние трябва да се погрижим за гражданите", заяви Мориси.

Гледайте целия разговор във видеото.