СЗО предупреждава: Алкохолът предизвиква рак на гърдата, малко жени са запознати

На Стария континент през 2022 г. са регистрирани 600 000 случая на онкологичното заболяване

08.03.2024 | 21:29 Редактор: Искра Ангелова
СЗО предупреждава: Алкохолът предизвиква рак на гърдата, малко жени са запознати

Едва малко повече от една на всеки пет жени в Европа е наясно, че алкохолът е рисков фактор за рак на гърдата - заболяване, което е основен здравен проблем в региона, предаде АФП, като цитира предупреждение на европейското представителство на Световната здравна организация (СЗО). Само 21 на сто от жените в 14 европейски държави знаят за връзката между консумацията на алкохол и риска от развитие на рак на гърдата. Информираността е още по-ниска сред мъжете: едва 10% са наясно с тази връзка, се казва в разпространено до медиите съобщение на СЗО-Европа, от която са част 53 държави, включително и от Централна Азия.

На Стария континент през 2022 г. са регистрирани 600 000 случая на рак на гърдата, отбелязва АФП.

"При жените в Европа ракът на гърдата е водещото онкологично заболяване, причинено от алкохола, като на него се падат 66 на сто от всички онкоболести, причинени от спиртни напитки", отбелязват от здравната агенция на ООН.

Алкохолът влияе върху нивата на естроген, които играят роля в развитието на много видове рак на гърдата. Дори сравнително ниската консумация на алкохол може да допринесе за повишаване на риска, предупреждават от СЗО.

"Повече от половината от случаите на рак на гърдата в Европа, дължащи се на употребата на алкохол, не са от прекомерната му консумация, а около една трета от новите случаи всяка година са от употреба, равняваща се на две малки чаши вино на ден", отбелязват от организацията.

Затова е важно чрез нови обществени политики да се променят навиците за консумация на алкохол в Европа, които са постоянни от 2010 г. насам, призовава СЗО.

"За да се предотвратят рисковите фактори за рак, от европейското подразделение на СЗО призовават страните да поставят ясни предупреждения върху алкохолните продукти, както вече правят при тютюневите изделия", заяви пред AФП регионалният директор на организацията Ханс Клуге.

"Регионът има най-високите нива на консумация на алкохол в света - с един на всеки десет смъртни случая, свързани със спиртни напитки, затова намаляването или ограничаването на потреблението е отлична отправна точка за намаляване на вредите и приоритизиране на здравето", добави той.

Снимка: Pixabay