Пропускането на закуската увеличава риска от преддиабет и сърдечни заболявания

Влошава синдрома на раздразнените черва

16.03.2024 | 06:50 Редактор: Толя Стоянова
Пропускането на закуската увеличава риска от преддиабет и сърдечни заболявания

Пропускането на закуската е доста често срещано явление. Много хора го смятат за пряк път към отслабването, както и начин да си набавят повече калории на обяд и вечеря. Но потенциалните негативни ефекти от следването на този метод са доста повече от положителните. Може дори да се окаже, че така стресирате организма и той навлиза в т. нар. "самозащитен" режим, в който започва да трупа мазнини и калории, за да се предпази от потенциално гладуване сутрин. Ето някои основни негативи от пропускането на закуската:

Увеличава риска от сърдечни заболявания

Изследванията показват, че закуската може да доведе до по-малко глад и поддържане на инсулина по-късно през деня. За сравнение, тези, които пропускат закуската, са по-склонни да развият нарушена инсулинова чувствителност, което може да допринесе за рискови фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане (хипертония), дисбаланс на холестерола (дислипидемия) и по-високи нива на възпаление.

Влошава синдрома на раздразнените черва

Ако сте склонни към синдром на раздразнените черва (IBS), пропускането на закуска може да е лош подход. Това е така, защото здравословната, балансирана закуска често се състои от храни с високо съдържание на фибри, като плодове и пълнозърнести храни. Това високо съдържание на фибри е свързано с по-добри навици на червата и по-благоприятни чревни бактерии, което води до намалени случаи на IBS.

Влияе на кръвната захар

Според диетолози пропускането на закуската може да доведе до сериозни проблеми като хипогликемия, инсулинова резистентност и променен апетит, особено за тези с нарушен контрол на кръвната захар. Например, едно проучване установи, че повишава кръвната захар и увеличава риска от лош гликемичен контрол при хора с диабет тип 1. Друго проучване установи по-висок риск от преддиабет, което се случва, когато кръвната ви захар е висока, но не достатъчно висока, за да бъде диабет тип 2.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay