Дългото седене повишава риска от ранна смърт

Компенсират ли редовните физически упражнения липсата на активност през деня?

17.03.2024 | 15:45 Редактор: Толя Стоянова
Дългото седене повишава риска от ранна смърт

Напредъкът в технологиите през последните десетилетия е премахнал необходимостта и желанието на хората да се движат. Голяма част от населението на света стои в седнало положение твърде дълго време през деня, независимо дали пред компютъра на работа, или пред телевизора у дома. Като се има предвид, че човешкото тяло е създадено, за да се движи, цялото това седене очевидно е вредно за здравето ни. Ново проучване на Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) потвърди това.

Общо 5856 души на възраст от 63 до 99 години са помолени да носят монитор за активност на бедрото си в продължение на седем дни в началото на изследването. След това изследователите ги проследяват в продължение на едно десетилетие, през което 1733 от тях умират.

Изследователите използвали изкуствен интелект, за да установят чрез монитора за активност колко време хората са седели и свързали това с риска от смърт. Данните показват, че при хората, които са седели повече от 11 часа на ден, рискът от смърт през периода на изследването е бил с 57% по-висок от този при участниците, които са седели по-малко от девет часа и половина на ден.

Но редовните физически упражнения ще премахнат рисковете за здравето от прекалено дългото седене, нали? Не и според проучването на UCSD. Рискът от преждевременна смърт е останал налице дори при по-голямо количество умерени до интензивни физически упражнения. Проучване от 2019 г. също установява, че по-големите количества упражнения не отменят риска от заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт, които се появяват при прекалено дълго стоене на едно място, съобщава Science alert.

Колко седене е твърде много? Според проучването на UCSD това са 11 часа на ден. Според други изследвания само седем часа дневно може да са твърде много. Има и много изследвания, които показват, че не трябва да седите повече от 30 минути без да станете и да се движите, тъй като това може да повиши нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

Какво можете да направите, за да не седите дълго време? Можете да ставате и да се движите между работните задачи или по време на разговор. Вкъщи можете да ставате по време на рекламните паузи по телевизията или докато чайникът ври. Някои смарт устройства също сигнализират, ако стоите в седнало положение твърде дълго, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay