България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За първи път от век насам черни лешояди свиха гнездо във Врачанския Балкан

Инж. Николай Ненчев се похвали с успех при възстановяването на популацията на белоглавия лешояд

05.03.2024 | 11:30 Редактор: Искра Ангелова

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан".

"Този процес може да го обясним с много амбиция, постоянство и усилия. На редицата на организациите, които имат заслуга за това завръщане, надали администрацията на парка е на първо място. Там е Фонд за дивата флора и фауна, Федерация "Зелени Балкани", Дружество за защита на хищните птици, многобройни природозащитни организации и фондации. В продължение на около 20 години реализираме проект за възстановяване на популацията на белоглавия лешояд на територията на парка. Възстановяването на биологично разнообразие е един дълъг и труден процес, но и доста скъп", каза директорът на природен парк "Врачански Балкан" инж. Николай Ненчев за "България сутрин".

Той се похвали, че вече имат огромен успех с възстановяването на популацията. На територията на парка има над 15 двойки.

"Около 70 птици трайно са задържани. И след като този проект беше приключил успешно, преди 4 години приключихме реинтродукцията на черния лешояд, внесохме около 30 птици. Те са предимно от Испания. И след адаптация тези птици бяха пуснати на свобода. Образуваха се около 7 двойки в Западна Стара планина, едната е при нас, която тази година загнезди", допълни инж. Ненчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорът на парка е категоричен, че на птиците им е нужно спокойствие, за да останат: "Трябва и допълнително да се осигурят условия за загнездване на птиците. Черният лешояд е малко специфичен относно това. Птиците гнездят върху короните на големи дървета, но в нашия случай се оказа, че не е точно така".

По думите му един такъв проект се реализира за повече от 20 години, като в развитието му участват много организации.

"Ние работим по много проекти, свързани с възстановяването на биологичното разнообразие. Тези, които са най-успешни в момента, е един дългосрочен проект за възстановяване на популацията на много интересно пиле - планинският кеклик. Популацията драстично намалява. Изградихме много успешен център за възстановяване, производство на птици", каза още инж. Николай Ненчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Природен парк "Врачански Балкан"