България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От хотели до автокъщи - застрояваме земите на лалугера, той е пред изчезване у нас

"Животното трябва да стане защитен вид", каза д-р Йордан Кошев

05.01.2024 | 07:45 Редактор: Искра Ангелова

Притеснително - след като векове наред лалугерът е бил най-често срещаният бозайник в нашите поля, сега просто изчезна.

"Причините не са лесни и прости, а са комплексни, те зависят от загубата на местообитание. Лалугерите живеят в пасища или ливади, които са с ниска трева, а тези места все повече намаляват. Пасищата от 2000 година насам са намалели с 25% в България. Това е по статистика на Министерството на земеделието и горите. Причините за намаляването са много, най-често пасищата се изорават, за да се ползват за обработваеми земи и се насаждат. Другите неща - може да има строителство върху тях, по морето се строят хотели, аквапаркове, на други места се строят автокъщи", каза д-р Йордан Кошев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

Друга причина, която посочи, е намаляването на пасищното животновъдство.

"От 2000 г. досега животните са намалели от 2,5 до 6 пъти - говорим за за овце и говеда, които се пускат свободно да пасат. Аз съм автор на Плана за действие за опазване на лалугера в България, там много подробно сме описали всички мерки, които са необходими. Едно от нещата е да не се прекатегоризира земята, тоест по-трудно да става от една категория в друга - да си остава селска земя или пасище", добави д-р Кошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него другото, което трябва да се направи, е лалугерът да стане защитен вид.

"Последната мярка е да се преместят животните от едно място на друго, но тя е много рискована и не я препоръчвам. Животните се стресират, не се адаптират и лесно умират. В момента те спят зимен сън, а при такива високи температури - те изразходват много от енергията си. Това е и една от причините, които ги унищожава. Хората се сещат за тези животни само накрая. Една от моите борби е да го направим защитен вид, като се промени законът за биологичното разнообразие", категоричен е експертът.

Друг вид, който също е пред изчезване, е дивият хамстер: "В България имаме диви хамстери и това много малко хора го знаят. Те населяват полята, те са три вида - обикновен, черногръб и сив. Те също много страдат от развитието на земеделието".

От думите му стана ясно, че лалугерът намалява средно с 25-30% през последните години.

Гледайте целия разговор във видеото.