България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БТР-ите ни няма да обърнат хода на войната, помагаме на Украйна с боеприпасите

Пламен Димитров и Николай Свинаров посочиха по-големите проблеми по отношение на Украйна

29.02.2024 | 09:14 Редактор: Тодор Петров

До дни се очаква да изпратим БТР-ите, които обещахме на Украйна. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той опроверга информацията, че ще изпращаме войници в Киев и бе категоричен, че отказва да подаде оставка.

"Решението беше взето преди два месеца. Предполагам, че са тежки машини и не е толкова лесно да ги транспортират. За общата картина на войната в Украйна няма значение дали тези 40-годишни БТР-и ще стигнат в края февруари или началото на март. До няколко дни ще бъдат изпратени. Боеприпасите са най-съществената помощ, която България оказва на Украйна. България не ги подарява, а оръжейните заводи ги продават", коментира за Bulgaria ON AIR Пламен Димитров от Информационен център на Министерството на отбраната.

Според него страната ни е застрашена от руската агресивност и трябва да знаем, че Русия има само една армия. И от това кой ще спечели войната, зависи степента на заплаха за българите и Източна Европа.

Бившият министър на отбраната Николай Свинаров не смята, че има забавяне с БТР-ите, а ако има такова - то не се дължи на министър Тагарев. 

"Опитите за неговата смяна говорят за задкулисни идеи за промяна на българската политика по отношение на Украйна, което най-много ме плаши. На министър Тагарев в предишния кабинет му се искаше оставката преди да е станал министър. Хубаво е да помним тези неща. МВР за първи път провежда подобна операция, няма опита на Министерството на отбраната. Тези БТР-и едва ли ще обърнат хода на войната", заяви Свинаров в "България сутрин".

Според него големият въпрос е Украйна да бъде снабдена с въоръжение и техника.

"Президентът Зеленски призна, че България оказва необходимата помощ според своите възможности. БТР-ите ги иска, защото му ги предложихме и той няма да каже "не". Той иска въоръжение, техника, ПВО системи. Забавянето не е българско, то е на Щатите със спряната помощ от Конгреса. Забавянето е на някои от европейските държави. Зеленски иска да има помощ навреме, подчерта бившият министър на отбраната.

По думите му България има действащо въоръжение, в това число и ПВО системи, което бихме могли да предоставим, но само при условие на замяна. Държавите членки на ЕС не направиха достатъчно по отношение на замяната, отбеляза Свинаров.

"ЕС се беше ангажирал да достави 1 млн. боеприпаси до март тази година. Вече беше официално обявено, че не може да изпълни тази цел, защото няма достатъчно голям производствен капацитет. В това отношение е важна ролята на България да увеличи този производствен капацитет, възползвайки се и от фондовете на ЕС. Голямата картина зависи от това какво ще реши Конгресът на САЩ", каза още Пламен Димитров.

Той посочи мнението на експертите, които смятат, че конфискуването на замразените руски активи и използването им за въоръжаване на Украйна ще бъде опасно за Европа. 

"ЕС оказва не само военна, но и финансова помощ на Украйна. МВФ отпуска огромни заеми на Украйна, за да запълни бюджетните си дупки. ЕС ще задели 50 млрд. евро за Украйна до 2027 г. В момента Европа стана лидер в помощта за Украйна", изтъкна Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анди
преди 1 месец
Натискайте, натискайте, още малко остава до световна война! Само още един напън! Сигнализирай за неуместен коментар