Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ангел Найденов: Едва ли ще дадем на Украйна ПВО системи, но наши ракети ще ѝ помогнат

Очевидно военната помощ е сред основанията за съществуване на това управление, коментира бившият министър на отбраната

28.02.2024 | 20:23 Редактор: Елеонора Танева

Силен глас с искане за оставката на военния министър Тодор Тагарев.

"Всички без ПП и ДБ искат оставката на министър Тагарев, днес имаме не просто поредното искане - - имаме една сериозна заявка за смяна. Като основен аргумент се извежда закъснялата военна помощ за Украйна, в частност прословутите БТР-и, които не са тръгнали към Украйна. Като слушам днес Борисов, не са само това причините. Очевидно военната помощ за Украйна е сред основанията за съществуване на това управление, а на министъра се гледа като координираща фигура за помощта на Украйна", коментира бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че няма съмнение в професионалната компетентност на Тодор Тагарев, но подчерта, че очевидно не се ползва със солидна подкрепа от управляващите. 

"А това и според самия Тагарев вече е проблем, който ще продължи да го съпътства, дори ако остане министър. Той е под кръстосан огън от самото начало на дейността си като министър на отбраната", добави Найденов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и обявената от военния министър нова помощ, която страната ни ще предостави на Украйна. Убеден е, че не е нужно да бъде изслушван от депутатите, за да е ясно, че той ще бъде по-голям от предишния: "Поне стана ясно какъв е размерът на отпусната вече помощ за Украйна - 13 млн. и преди това 34 млн. Защо го крият - не мога да разбера".

Бившият военен министър не допуска, че България би изпратила свои системи за противовъздушна отбрана. Но не изключва разговори в посока разполагане на компенсиращи отбранителни способности. България има технически неизправни ракети за ПВО, които за Украйна биха били от полза.

"Украйна има далеч по-големи технически възможности по отношение на ПВО системите и ракетите. Тя разработи собствена противокорабна ракета "Нептун" с обхват 800 км. Има техническата способност да ги поправи и да ги използва", посочи Ангел Найденов.

Предположението му за призива на Макрон за изпращане на военни в Украйна е,  че е бил плод на силна емоция и закъсняла реакция на измамено доверие. 

"Не става дума за войски, а за военнослужещи в помощ на украинската армия за разминиране на полетата, за развитие на производствения капацитет на Украйна, съдействие за киберотбрана", допълни гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гостът е луд
преди 2 месеца
"Не става дума за войски, а за военнослужещи в помощ на украинската армия за разминиране на полетата, за развитие на производствения капацитет на Украйна, съдействие за киберотбрана", допълни гостът. Да го платим него в помощ на родната му Украйна да разминира бойното поле и да съдейства за киберотбраната. Сигнализирай за неуместен коментар