БТР-ите за Украйна се оказаха още в България, Тагарев каза кой плаща транспорта им до фронта

Не се наложи ние да искаме допълнително финансиране от държавния бюджет, подчерта военният министър

07.02.2024 | 20:46 Редактор: Елеонора Танева
БТР-ите за Украйна се оказаха още в България, Тагарев каза кой плаща транспорта им до фронта

Бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по отбрана. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че до края на следващата седмица те ще бъдат събрани в района на София, а след това ще заминат за Украйна. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев уточни, че предстоящото транспортиране и заплащането за него се организира по механизми на държавите от формата "Рамщайн".

"Не се наложи ние да искаме допълнително финансиране от държавния бюджет. Това, което прави армията, армията върши много неща, там има едни големи усилия, които циркулират напред-назад. Ние не говорим за тази сума, това си е за сметка на нашия бюджет. Сумата, която ще бъде след това вече е закарването до Украйна както се договорят по съответните механизми с фирмата, която ще изпълни транспортирането", каза Тагарев, цитиран от БНР.

Председателят на комисията, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, обаче отбеляза, че в договора, който парламентът е ратифицирал, не се е споменавало за ангажимент на държавите от формата "Рамщайн" към транспорта на БТР-ите.

Снимка: БГНЕС