Делегацията на НС в Киев посрещна деня в укритие, изпрати го с благодарности от Зеленски

Увеличава се броят на загиналите и ранените при сутрешната въздушна руска атака

07.02.2024 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

Русия извърши масирана ракетна атака в шест региона на Украйна. Нападението съвпадна с посещението на българска парламентарна делегация, водена от председателя на НС Росен Желязков.

Украинските медии съобщиха за петима цивилни, загинали в обстрелваните региони и десетки ранени. Властите в Киев уточняват данните, там са пострадали около 40 души. В Голосиевския район отломки от ракета паднаха върху жилищен блок и предизвикаха пожари. Съобщава се за четирима загинали. 

"Пожарът е обхванал четири етажа. Евакуирани са 52-ма души, спасени са 8 души, 13 са потърсили медицинска помощ. Сега е трудно да се прогнозира колко време ще отнеме гасенето на пожара", каза огнеборец.

Лице в лице с кошмара на войната се изправи и българската парламентарна делегация. При обявената рано сутринта въздушна тревога председателят на НС Росен Желязков и депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС трябваше да слязат в бомбоубежище. Те престояха там повече от 3 часа. 

По-късно делегацията се срещна с президента на Украйна. Росен Желязков увери  Володимир Зеленски, че България ще продължи да предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа толкова, колкото е необходимо. 

"Страната ни, освен това, е сред най-силните поддръжници на европейската интеграция на Украйна. Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате", заяви Зеленски и увери, че украинците никога няма да забравят това, което България прави за тях.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Сайт на Народното събрание