Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гуцанов: Секретна мисия ли е посещението в Киев или сме още по-близо до войната?

"Комисията за убийството на Мартин Божанов ще бъде използвана за извиване на ръце", каза депутатът

07.02.2024 | 20:12 Редактор: Искра Ангелова

 Защо в БСП се съмняват, че комисията за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса в парламента ще свърши сериозна работа? 

"Начинът, по който протече дебатът в парламента днес, беше абсолютно безсмислен на тази комисия. Тъй като всички временни комисии по подобен тип разследвания се правят на паритетен принцип - колкото политически партии има в Народното събрание, излъчват равен брой народни представители. За първи път тази комисия не беше на паритетен принцип, направи се така, че ГЕРБ да имат най-много народни представители - петима, ПП-ДБ - четирима, трима от ДПС, извинете, какъв беше смисълът от тази комисия", попита депутатът от БСП Борислав Гуцанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в последните дни се твърди, че Нотариуса е имал връзки от сегашното управляващо мнозинство.

"Това мнозинство, под чийто чадър най-вероятно са ставали действията на г-н Божанов, то да се разследвало само себе си? Как да стане това нещо? Това е прах в очите на хората, замитане на следите, защото е ясно с какви резултати ще излезе тази комисия. Най-вероятно комисията ще бъде използвана за извиване на ръце", допълни Гуцанов.

Според него най-големият дефицит, който имаме в момента, е този на справедливостта.

"На хората им омръзна да гледат кражби, грабежи в държавата и да няма нито един наказан. В последните 20 години има много сигнали, не само за Нотариуса. Направи се една псевдо рокада в прокуратурата, какъв беше смисълът от цялата работа? Това стана под чадъра на това управляващо мнозинство. Органите трябва да се произнесат, но те не се произнасят нито 20, нито 30 години по този въпрос", категоричен е народният представител.

От ефира на Bulgaria ON AIR Гуцанов риторично попита за колко пари беше приватизиран "Нефтохим": "За 110 млн. долара - толкова колкото е неговата печалба за 6 месеца по времето на Иван Костов. Той подписа. И сега неговите хора - ДСБ, са част от управляващите от мнозинството. Даже се очаква негов представител да стане председател на Народното събрание. Това нормално ли е? Сега те говорят за дерогация".

"Нали точно Делян Добрев говореше за газовите доставки. Ние и в момента взимаме руски газ, това не е никаква диверсификация, а беше поредната измама, от която България пострада. С 1,4 млрд. млн. беше ощетена българската икономика само за една година. Освен това, плащаме и на "Боташ" по 486 000 долара на ден, без значение дали ние взимаме газ или не. Ние сме се презапасили с близо 4 млрд., а потреблението на България 2,5 млрд. Някой да е понесъл наказания? Не", отсече Борислав Гуцанов.

"Какво се прави в момента? Искаме да затворим "Нефтохим", за да започнат пак далаверите и доставките на друг вид бензин, дизел, вдигане на цените. Този комбинат е важен не само за България, но и за целия регион", коментира още той.

А още в петък депутатът е попитал дали се подготвя посещение на българска делегация в Киев, но Желязков не дал отговор.

"В Народното събрание той каза, че когато е нужно, ще ни уведомят. 24 часа по-късно се оказва, че има българска делегация, начело с председателя на НС, в Украйна, без да има нито един представител на опозицията. Много неща ме притесняват от това посещение. Това секретна мисия ли е? Ще даваме поредните ракети и поредното оръжие, или какво ще направи България, или сме още една крачка по-близо до военния конфликт", възмути се Гуцанов.

Гледайте целия разговор във видеото.