България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Симидчиев: Икономическите интереси надделяват заради парите в здравеопазването

"Изборите са решение на някакъв проблем, въпросът е дали е най-правилното", посочи депутатът от ПП-ДБ

21.02.2024 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева

Предстоящата рокада в правителството и очевидната смяна, която предстои на здравния министър, блокират конкурси в държавните болници. В същото време беше подписан анекс към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз, Зъболекарския съюз и Здравната каса.

"Няма свободни места за специализантите за обща медицина, вече 3 г. се вдигат ресурсите там и хората видяха, че има смисъл да специализират. Това ще се усети обаче след 4-5 г. Бавно се случват някои неща в здравеопазването, когато има систематизирано отношение, еднократните действия не дават резултат, трябва да имаме стратегия", заяви депутатът от ПП-ДБ и зам.-председател на здравна комисия д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин". 

Той призова за повече ресурси за профилактика и по-добра осведоменост на хората кога и как да отидат на профилактични прегледи.

"Важна стъпка е извеждането на някои дейности в извънболничната помощ, специализираните образни изследвания. По-добрата диагностика е по-ранната диагностика, да не се стига до тежки интервенции", добави д-р Симидчиев.

Зам.-председателят на здравната комисия уточни, че парите не са проблем на здравеопазването у нас: "Авиотранспортът е най-безопасният транспорт, не защото е най-малко опасен, а защото се спазват едни правила. Това трябва да стане и в здравеопазването - да има стандарти, които да се спазват".

В същото време точно заради парите в здравеопазването има толкова много проблеми.

"През здравеопазването минава огромен финансов ресурс, икономическите интереси надделяват над социалните и управленски интереси. Виждам как една част от нещата, които трябва да се случат, не могат да се случат, тъй като има много заинтересовани страни", коментира д-р Симидчиев. 

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че няма да става здравен министър.

"Не съм влязъл в политиката за постове, аз съм влязъл, за да свършим малко работа, тя трябва да се свърши систематично. Ако постоянно мислим за това кой е човекът, няма да решим проблемите. Проблемите се решават не от човека, а от системата", аргументира се гостът.

Д-р Симидчиве обясни и проблема, който вижда при назначаването на шефове на държавните болници. В основата стоят по-добрите заплати.  

"Голяма част от лекарите получават таван на възнагражденията и ако искат да получават повече, един от начините е да влязат в управлението на болниците, нищо че не са учили за мениджъри. А ставането на мениджър изисква политическа подкрепа", каза още депутатът от ПП-ДБ.

Във връзка с меморандума, който партията му е изготвила за общо управление с ГЕРБ-СДС, той заяви, че това е начинът хората да видях черно на бяло какво са се договорили и дали се изпълнява. 

"Изборите са решение на някакъв проблем, въпросът е дали е най-правилното. В момента, след като видяхме, че избори дотук не вършат работа, е добре да направим нещо по-стабилно с хоризонт нормален мандат. Не става въпрос за доверие, а за ясни правила", призова гостът. 

Той подкрепи инсталирането на перки в Черно море, с които да произвеждаме ток. По думите му това трябва да бъде само една част от енергийния микс, който да обърне черната статистика. А тя показва, че у нас 3 400 души стават жертва на енергийните замърсители. 

Гледайте целия разговор във видеото.