"Пирогов": Край на проверката, няма данни за престъпления и корупционни практики

Остава да разберем дали министър Хинков ще оттегли решението за смяна на ръководството, пишат от спешния център

21.02.2024 | 08:24 Редактор: Тодор Петров

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков и присъединената към неговия сигнал прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница "Пирогов", съобщиха от най-големия спешен център у нас.

В 93 страници Одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за дейността ѝ в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г. В Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

"Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост, поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната", се казва още в позицията. 

Одитния доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики, изтъкват от "Пирогов".

"Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления", завърва позицията на болницата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR