"Въпросът е да устискаме до ротацията": Всичко за скандалния запис от "Пирогов"

Образувана е прокурорска проверка по случая

14.02.2024 | 13:31 Редактор: Деси Николова

Скандален запис от заседание на ръководството на "Пирогов". В него става ясно как медиците опитват да излязат неопетнени от случая със смъртта на Даная. Чува се и реплика - "тези трябва да усетят какво е болка".

Вероятно думите са на бившия директор на болницата, а адресатът им - фондацията на името на починалото дете. Случаят повдигна с особена острота много въпроси за практиките в лечебните ни заведения. Образувана е и прокурорска проверка.

"Тук сме се събрали много стари пироговци, взехме решение да подадем колективно оставка, ако нещата се усложнят и атаките продължават. Второто предложение е да бъдем в пълна готовност. Ако атаките продължават, има и други начини, по които може да се действа. Говорим за "Пирогов". Въпросът е да устискаме до 6 март. Е, това е истината! Казвам го на български език. Нали така - не бъркам датата, кога е ротацията", се чува в записа.

Това е таен запис от заседание на Медицинския съвет, на който присъстват директори на клиники в най-голямата спешна болница у нас. Атаките, за които става дума в записа, е случаят на 15-годишната Даная, която загуби живота си в "Пирогов". 

Според майката на момичето смъртта е причинена вследствие на немарливост и нерегламентирана дейност от страна на болницата. В записа обаче се казва и друго.

"Даная фондацията и Кремена Кунева от ДБ, която е политически подкрепена. Фондация, която събираше деца за умрелите родители. Просто трябва наистина да се направи всичко възможно, те да усетят болката тия хора", се казва още в тайния запис.

Пред Bulgaria ON AIR Кремена Кунева заяви, че ще предостави записа на прокуратурата и ДАНС. Тя предполага, че думите са на проф. Асен Балтов – бивш директор на здравното заведение. 

"Mайката на едно загубило живота си дете трябва да изпитва още болка, да разбере какво е болката, даваме ли си сметка до какви низини достигнахме. Tази порочна битка я водим аз, Ани и още няколко човека, това е срамота и го казвам пред всички управляващи", категорична е Кунева.

Записът е част от разследване на Валя Ахчиева, чиято цел е да освети защо се стига до смъртта на Даная и защо животоспасяващото лекарство NovoSeven, нужно за лечението ѝ, е липсвало в болницата. В разследването става ясно, че вероятно медикаментът е част от канал за криминален реекспорт. 

 Проф. Балтов отказа коментар. За Bulgaria ON AIR от Софийската градска прокуратура съобщиха, че преди два дни по случая "Даная" е образувано досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.