Учредиха "Даная за живот": Край на примирението с болното ни здравеопазване

Дават три месеца на НС, МС и МЗ да отговорят с конкретни действия на исканията

12.02.2024 | 09:27 Редактор: Вяра Димова
Учредиха

Десетки обществени лидери учредиха гражданска инициатива "Даная за живот" и започват събирането на подписи с 6 искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. 

"Слагаме край на примирението ни с болното здравеопазване, чиито жертви са децата, родителите, лекарите и цялото общество – 67 влиятелни обществени фигури и фондация "Даная" основаха гражданска инициатива за спешни реформи в катастрофиралото българско детско здравеопазване. Те са лекари, адвокати, писатели, артисти, музиканти, журналисти, икономисти, спортисти, блогъри, режисьори, учени, университетски преподаватели, учители, еколози, инженери, предприемачи.

През следващите 3 месеца гражданската инициатива ще събира подписи в подкрепа на 6 конкретни обществени искания с конкретни срокове за изпълнение. Каним всички граждани да подкрепят подписката: "Не позволявайте на никого да ви убеждава, че обществото няма думата", призовават от Фондацията.

"На 3-часовата учредителна среща често се чуваха горчиви и гневни оценки: Прекалено дълго чакахме, толкова дълго, че някои от нас платиха с живота на децата си. Достигнахме критична точка. Институциите ги няма. От десетилетия чакаме национална детска болница, но тя няма да промени нищо, ако не бъде поправена счупената система, в която се давят хиляди семейства. Детското здраве е приоритет на властта само на думи и нейното бездействие убива бъдещето, превръща родителите в просяци, в емигранти или в потънали в скръб и самообвинения майки и бащи, нагнетява враждебност между родители и лекари, докато и едните, и другите, сме безпомощни жертви на политическата импотентност и корупция.

Петицията настоява за: 

Дигитална информационна система за всички детски клиники в страната, която насочва в реално време нуждаещите се семейства към най-подходящите клиники и специалисти, според населеното място и състоянието на детето.

Гореща телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти.

Въвеждане на правила за добра медицинска практика за всички специалности. Проверка и актуализиране на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ. Широк публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болничните заведения и в дигиталната платформа.

Въвеждане на система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация с проследимост на решенията, действията и отговорностите.   

Въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности, базисно обезпечено от всяка болница.   

Преструктуриране на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в независим държавен орган, защитен срещу натиск, влияния или омерти", съобщиха още от Фондация "Даная".

Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, които в срок от 3 месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 1
Аййййй
преди 2 месеца
Тази жена какво иска и кой я подтиква?Самата майка каза, че синът и е с операции на главата, значи има някакво генитично заболяване и самата Даная е била обречена. Освен да издига лозунги, да помага като сенитар в детските отделеня Сигнализирай за неуместен коментар