Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Спасков: Родителите на Даная действат с емоции, които искат бунт. Няма грешка в проверката

"Изслушах Габровски, той даде обективен отговор", сподели бившият шеф на "Пирогов"

24.01.2024 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

И днес родители протестираха пред здравното министерство с искане за оставка на директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради случая "Даная".

"В случая ние наблюдаваме едно явление на борба между сърцето и мозъка - сърцето това са нашите емоции. Тогава, когато има гибел на наш близък, независимо от това как е станала, какви са предисториите, какво се е случило преди това - ние едно такова нещо го изживяваме със сърцето си по изключително тежък начин и много често, за да освободим това натоварване - започваме да търсим вина в околните за нещо, което се е случило и няма нищо сериозно от обществена гледна точка", каза бившият директор на болницата доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че за случая е запознат от медиите, но не и документално.

"Ако някой тръгне разумно да ни обяснява нещата - ние разумно не искаме да приемем отговор, а казваме: "Не, тук измама". Изслушах Габровски, той даде обективен отговор от гледна точка на професията. Тук е мястото, където силната емоция не позволява на мозъка да чува. Силната емоция иска да има бунт срещу каквото и да е. И ето - бунтът е насочен към директора, защото някой някъде е споменал, че това може да се случи. По същия начин и със същите аргументи може да отправим искане за смяна на министъра на здравеопазването, смяна на министър-председателя", допълни доц. Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него човек, който е авторитет, трябва да се заеме със случая.

"От това, което чух, за съжаление, грешка няма. Понякога в името на това да не стига до злоупотреби, ние може да нарушим интереса на хората. Ние работим с биологични явления и в тях невинаги едно и едно е две. В одитите са включени хора, които би трябвало да разбират от това, че в живота има такива явления, при които определени правила трябва да се нарушават", подчерта бившият шеф на "Пирогов".

Той е категоричен, че проверката трябва да се направи от компетентни хора.

"Родителите на Даная не вярват на проверката, защото считат, че има задача да се потули случаят. Те считат, че само това, което казват, е вярно. И няма да отстъпят от това - нещо, което ние, когато го чуваме, разбираме, че е нелогично. Но това е емоцията, а в проверката трябва да дойде разумът. Лечебните заведения се контролират от различните институции", каза още доц. Спас Спасков.

По думите му директорите са от изключителна важност, защото именно те определят стратегията на болницата.

Попитан дали поисканата от Хинков оставка на директора на "Пирогов" му "изяде" главата, той отговори: "Струва ми се, че той направи този ход по подобие на министри от предни кабинети, които подменят директорите, дори само заради това, че са чули нещо, което тях ги смущава, без да ги проверяват. А сред моите приятели няма поканени за министри. Самата ситуацията е и твърде нестабилна, за да може лесно да се намери министър. Сега по-голямата част от нещата се правят с договорки".

Гледайте целия разговор във видеото.