Бунт в "Пирогов" заради случая "Даная", искат здравният министър да подаде оставка

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" заседаваха над час

19.01.2024 | 15:14 Редактор: Деси Николова
Бунт в

Днес, 19 януари 2024 г., 8.30 часа, по повод непрекъснатия натиск през медиите за "Случая Даная" и административни атаки, Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" заседаваха над час. Това съобщиха от лечебното заведение на страницата си във Facebook.

На заседанието са се изказали повечето от началниците на клиники и отделения. Единодушно присъстващите над 80 ръководители на структури в "Пирогов" са гласували следните предложения:

1. "Недопустимо е екипите на "Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни."

2. "Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар-пациент както и на насилието срещу медици".

3. "Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница "Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница "Пирогов“ служи на всички. Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста."

4. "Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на "Пирогов“, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г."

5. "Да се призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR