Майката на Даная в писмо до Денков: Отстранете незабавно директора на "Пирогов"

Настояваме фактите за смъртта ѝ да бъдат установени по безспорен начин, пише почернената майка

19.01.2024 | 11:42 Редактор: Деси Николова
Майката на Даная в писмо до Денков: Отстранете незабавно директора на

Корупцията в здравеопазването ни убива, тя уби моето дете и съсипа живота на цялото ни семейство. Разкритията, които продължават и ескалират, показват огромни разломи в управлението на най-голямата спешна болница в България – "Пирогов". Това написа в писмо, разпространено до медиите, Ани Стоянова, майка на починалата в "Пирогов" Даная.

В него тя изпраща свое отворено писмо към акад. Николай Денков като го определя като нейна "лична отчаяна молба" за обективно разследване на случая с Даная и предотвратяване на възможността други деца и родители да бъдат изложени на същия риск.

Ето и останалата част от писмото:

"Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме надеждите си, че фактите за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще бъдат установени по безспорен начин. Затова Ви молим до установяването на тези факти директорът на болницата за д-р Валентин Димитров да бъде незабавно временно отстранен. 

На среща с министъра на здравеопазването проф. Хинков на 17 януари 2024 г. получихме неговото уверение, че ще издаде незабавна заповед за нова подробна и обективна проверка по случая с Даная. Нейната цел е да установи направени ли са медицински пропуски в резултат на некомпетентно управление, бездействие или злоупотреби с животоспасяващи лекарства и дали е бил неправомерно ограничен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези съмнения се съдържат в одитния доклад на болницата и в журналистическото разследване на разследващия репортер Валя Ахчиева, излъчено на 16 януари 2024 г.

Проф. Хинков потвърди, че комисията ще има срок за извършване на проверката и становище по установените факти не по-късно от 28.02.2024 г. Тя ще бъде съставена от представители на следните институции:

•    2 ма проверяващи от ИАМН;
•    2 ма проверяващи от ИАЛ;
•    2 ма проверяващи от НЗОК;
•    2 ма проверяващи от звено “Одит” на МЗ.

Настояваме за временното отстраняване на директора Димитров, докато проверката тече, като ключово условие за нейната обективност и обществена състоятелност, тъй като той е заинтересована страна в качеството му на отговорен за организацията на дейността на болницата. Отстраняването на директора ще предотврати евентуални негови опити за влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите.

Смъртта на Даная надхвърли размерите на частен казус...

В контекста на усилията, които България полага за борба с корупцията, на силното обществено недоверие към здравната система, както и на скорошните разговори с международни експерти, които ще съветват правителството за необходимите антикорупционни мерки, вярваме, че при такива шокиращи казуси България, като правова държава, е необходимо да създаде условия за истински ефективна борба с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято смърт може би е била предотвратима."

Снимка: Facebook


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 месеца
БГ-то е обречена държава явно мн ХОРА не са го разбрали ! а българина се е научил само да лъже ! Сигнализирай за неуместен коментар