"Медицински надзор": Две болници са в нарушения по случая "Даная"

Извършени са две независими проверки

25.01.2024 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева

Във връзка с извършени проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", засягащи прилаганите процедури по лечението на починалата 15-годишна Даная, ви информираме следното:

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" оповести данните от проведените проверки след смъртта на 15-годишната Даная. Те са извършени след постъпил сигнал на 17.08.2023 г. от адвоката на майката на момичето,  в който се изразява неудовлетвореност от оказаната медицинска помощ и проведения диагностично-лечебен процес на детето Даная Кулева в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД. 

В периода от 09.01.2024 г. до 19.01.2024 г. са извършени проверки в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД, УМБАЛ "Царица Йоанна"- ИСУЛ ЕАД, МЦ Малчовците ООД, гр. София, АСК УМБАЛ Токуда ЕАД, гр. София, АСК ДКЦ Токуда, гр. София, ЕАД АПИМПИП Смарагд 57 ЕООД, гр. Кресна, "Доктор К. Пандева"-ИППМП ЕООД, гр. Благоевград.

"С цел повторна проверка и проследяване пътя на пациентката Даная Кулева сме изискали справка от НЗОК с наше писмо с изх. № 96-00-638/09.01.2024 год., относно извършените прегледи", пише още в становището на "Медицински надзор".

Проверяващият екип след допълнително поставени, конкретни въпроси е констатирал нарушение в две от лечебните заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт. Не са спазени разписаните  правила в Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, контролът, по която се осъществява от други органи, с оглед на което сме ги сезирали за вземане на отношение по компетентност. 

На 23.01.2024 г. проверяващата комисия е връчила лично срещу разписка Констативните протоколи (КП - 12/23.01.24 г. и КП - 13/23.01.24) на изпълнителните директорите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД и УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ" ЕАД.  

Вторият екип от проверяващи са различни служители от тези, които са извършили първата проверка и те са с образование по Право, Медицина и Фармация. 

Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка са предоставени на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" на 08.01.2024 г.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа