България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Тези трябва да усетят какво е болка": Заплашва ли "Пирогов" фондация "Даная за живот"?

Кремена Кунева: Родители теглят бързи кредити, за да обикалят частни кабинети

14.02.2024 | 09:16 Редактор: Тодор Петров

Група общественици учредиха гражданска инициатива "Даная за живот", с която започват и събирането на подписи с 6 конкретни искания за незабавни реформи в детското здравеопазване.

"Като неправителствена организация не можем да говорим за цялостни реформи, но има неща, които е много важно да се започнат да се случват веднага. В случая с Даная видяхме, че системното неглижиране на тези искания доведе до смъртта на едно дете, а много е вероятно да е довело до смъртта и на други деца", заяви председателят на Фондация "Даная за живот" Кремена Кунева в "България сутрин"

Две от исканията им са свързани с дигитална система, която в реално време да посочва всички детски клиники в страната, специалистите, които работят там, и запазване на час през платформа. 

"В момента това в държавните болници не се случва и деца биват разхождани от единия до другия край, за да им кажат, че не може да бъдат прегледани от конкретния специалист. Родители теглят бързи кредити, за да обикалят частни кабинети, тъй като им е отказано в държавните болниците", обясни Кунева за Bulgaria ON AIR.

Отказват създаването на дигитална система, защото може би ще се освети порочната практика лекари да работят в държавните болници и докато се водят на работа, те преглеждат в частните си кабинети, допуска гостът. Държавата трябва да се постарае да гарантира достъп до здравеопазване на всяко дете, изтъкна Кунева.

От гражданската инициатива настояват за приемането на правила за добра медицинска практика. "От години БЛС не задвижва тази процедура. Стандартите по различните специалности или ги няма, или са неефективни, за да гарантират качествено лечение", посочи Кунева. 

Останалите искания са свързани с продължаващото медицинско образование, което според инициаторите трябва да стане задължително.

"Отдавна съм се отказала от прогнозата кога ще имаме Национална детска болница. Имайки сградата и нямайки всичко останало, не мога да си представя как ще заработи това нещо. Дигитализацията на системите може да се случи за месеци. На сайта на фондацията ще качим местоположения, на които ще се събират подписи. Подписите се внасят в НС, МС, Министерството на здравеопазването и започваме обществен натиск към институциите. Очакваме да стане ясно на управляващите системата, че е достигната критичната точка", каза още Кунева.

По думите ѝ има огромна съпротива в лекарската гилдия срещу ясни правила и стандарти. Единствено се наливат милиарди в една кофа със спукано дъно, отбеляза председателят на Фондация "Даная за живот".

Кремена Кунева съобщи за запис от болница "Пирогов", в който се казва: "Тези хора трябва да усетят какво е болка". Тя предполага, че думите са на проф. Асен Балтов.

"Вероятно още днес ще направим среща в прокуратурата, може би в ДАНС. Информирала съм акад. Денков за случилото се. Срамота е да сме оставени да водим тази битка аз, Ани и още няколко човека", заяви Кунева.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
ilpen
преди 2 месеца
Обикновено НПО, целта е да се източат от някъде някакви средства. Разбира се, те се считат за най-добрите, и дават най-добрите съвети. Като онази бакалавар по педагокика дето дето дава най-долбри съвети при всяка катастрофа, за което и се плаща, разбира се! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Мария Митева
преди 2 месеца
Заради директора ще бъдат въвлечени персонала. Да го махат вече, защото ако проеврките са реални ще лежи не на брега на морето. Сигнализирай за неуместен коментар