За здравето на българина: Увеличиха парите за профилактика

Хинков: Това е една от най-демократичните системи за изграждане на обществено здравеопазване

20.02.2024 | 18:39 Редактор: Тодор Петров

Улесняват достъпа на пациенти до получаване на направление за ядрено-магнитен резонанс. Увеличават се парите за профилактика, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата. Това са само част от облекченията за пациенти, залегнали в подписания анекс към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз, Зъболекарския съюз и Здравната каса.

Това е една от най-демократичните системи за изграждане на обществено здравеопазване, заяви здравният министър.

"Договорното начало, което пронизва цялата система на всички нива, започва от този рамков договор. Всъщност, това е истинският баланс на интересите", посочи проф. Христо Хинков. 

В анекса е заложено най-голямото увеличение на средствата в сферата на профилактиката, заяви зам.-министър Михаил Околийски. Документът предвижда и улеснена процедура за назначаване на ядрено магнитен резонанс и вече няма да се чака с месеци за такава диагностика. 

За първи път се въвежда "минимален" и "максимален" болничен престой за лечението на инсулт. За пациенти в по-тежко състояние ще бъде не 4, а 10 дни. Предвижда се и значителен ръст на средствата за детско и майчино здравеопазване.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR