Важно за пациентите: Личните лекари ще издават направление за ЯМР

Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки две години да правят ехография на млечна жлеза

19.02.2024 | 09:36 Редактор: Искра Ангелова
Важно за пациентите: Личните лекари ще издават направление за ЯМР

Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не е само профилактиката, а възможността да се увеличи достъпът до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий. Това коментира д-р Гергана Николова от БЛС.

Тя припомни, че досега пациентът се изпращаше при специалист, той пише молба до НЗОК, одобряват, връщат и тогава се назначава образното изследване. Понякога се е налагало да бъдат хоспитализирани пациенти, за да се направи това изследване.

Всички промени и допълнения за изследвания и профилактични прегледи ще влязат в анекс към рамковия договор на Касата и БЛС. Д-р Николова и нейни колеги са получили мандат от Събора на БЛС да подпишат този анекс, но "още нямаме дата": "Гарант е министърът на здравеопазването".

"Сега получихме зелена светлина и специалистите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР,  без да се прави това запитване. Преди пациентите чакаха по 3-4 седмици да получат въпросното направление. Смятам това за много голяма стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се налагаше пациентите да се хоспитализират за това изследване", обясни д-р Николова, цитирана от БНР.

Тя призова пациентите да извършват всяка година профилактичните си прегледи.

Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск - всяка година, сега вече и жените над 69 имат право на профилактичен преглед веднъж на 3 години. "Това е сериозна крачка напред към скрининга на рака на гърдата", оцени д-р Николова.

Тя напомни, че вече на всеки 5 години към "годишните профилактични прегледи" ще се провежда изследване за хепатит Б и С, "инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност". Това изследване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години.

Снимка: Pixabay