Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Каракостов: Здравеопазването е в окаяно състояние - заложник на политиката

"Всичко опира до пари", каза неврохирургът

09.02.2024 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова

Проблеми в здравеопазването няма, проблемът е решен. Всяка вечер ние се информираме за изключително ефективни медикаменти точно по време на вечеря и за решението на проблемите на имунната система. Виждате, че няма и епидемия в София, въпреки че кабинетите бяха пълни - единственият голям град, в който няма да епидемия. Второто е за хеликоптерите - хубаво е да имаме хеликоптер, а още по-добре е са два. Това каза неврохирургът проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му въпросът е в лицензирането.

"Но реалистично - здравеопазването е в окаяно състояние. Отдавна е заложник на политически интереси. Бюджетът на Здравната каса е 8,2 млрд. лв., това са 4 млрд. евро за една година. Те ще бъдат усвоени безконтролно. За един болен - това, че няма в клиничната пътека подпис в информираното съгласие на анестезиолог, клиниката е глобена с над 3 996 лв. - стойността на пътеката. НЗОК веднага си ги взима. Говорим за 300 000 лв., които се въртят от близо 2 години. Доколкото знам, това са 300 000 лв. за несъществуващи и нелекувани пациенти, просто е преписана самоличността и толкова", допълни проф. Каракостов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той попита защо Народното събрание се меси в освобождаването на един или друг директор на болница.

"Не е ли работа на изпълнителната власт това? Всичко опира до пари. Който и да е симпатяга, не заслужава да бъде оставен, ако срещу него е повдигнато обвинение. Би трябвало да освободи поста си до изясняване, а след това ще го върнат. Колко народ беше върнат? Тук няма някой, който да си е свършил работата, която е отишъл да върши", подчерта неврохирургът.

Според него сегашното министерство не мисли за стопанисване на собствеността си: "Само заради това бих му поставил нулева оценка. Те не мислят за стопанисване на собствеността, която имат. Ако е така -  те ще оздравят болниците, които наистина вършат работа и ще закрият тези, които не отговарят на елементарните хигиенни изисквания".

Проф. Каракостов е категоричен, че следващият здравен министър при стъпването си в длъжност трябва да сподели какво ще направи в следващите месеци.

"Тези 8 млрд. няма да отидат при здравните работници. Младите хора предпочитат чужбина заради доброто заплащане и съвременните технологии, които те се запознават. От клинични пътеки може ли да се задели за технологии?", попита той.

Гледайте целия разговор във видеото.