Един от пилотите на първата въздушна линейка: "Всяка задача е сама за себе си"

Страната ни чака още два хеликоптера с пълно оборудване за планинско спасяване

02.02.2024 | 19:45 Редактор: Вяра Димова

Официално представиха първата въздушна линейка. Летателната машина кацна вчера у нас. Очаква се до края на този месец да започнат и първите реални дежурства. Шестима пилоти вече са преминали обучение в Италия. Един от тях е Васил Вълков. Макар да има 40 години стаж в управлението на хеликоптер, казва, че сега мисията е по-различна.

"По-специфични са, полетите не са рутинни, не са стандартни, не е София - Варна, да отидеш и да се върнеш. Всяка задача е сама за себе си. Медицинските случаи са различни, отреагира се различно - дали в полето или планината ще се отзоваваме", каза летателният директор на "България Хели Мед Сървиз" и пилот Васил Вълков.

Медицинският хеликоптер е оборудван с необходимата техника за спасяване на човешки живот.

"Може да се използва и за донорски ситуации, сега вдигаме "Спартан" за тях", напомни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Машината засега ще изпълнява полети през светлата част на денонощието. И ще влезе в експлоатация от другия месец, като минат техническите процедури по нейната регистрация. Премиерът Николай Денков разказа за препятствията при осигуряването на въздушна линейка.

"Усилията за хеликоптер започнаха по време на редовния кабинет на Кирил Петков, но тези усилия бяха блокирани от служебното правителство. Този хеликоптер щеше да бъде тук преди половин година поне", коментира Денков.

Поетапно през тази година ще пристигнат още два хеликоптера с пълно оборудване за планинско спасяване.

"Планинското спасяване става част от спешната мед помощ по въздух, така че тези хеликоптери ще могат да извършват и тази дейност, когато е необходимо, останалите два хеликоптера, които предстоят да дойдат, са оборудвани със специално съоръжение - лебедка, която позволява да бъдат изтеглени пострадали, без да каца хеликоптерът", обясни транспортният министър Георги Гвоздейков.

Медицинският хеликоптер е на стойност 20 милиона лв. и е за купен с европейско финансиране. В спешните центрове в страната са пристигнали и 7 високопроходими линейки по линия на оперативна програма региони в растеж.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.