Всяко кътче на България ще бъде покрито от поне два медицински хеликоптера

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 такива

31.01.2024 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Първата българска въздушна линейка за страната ни излетя от Италия и утре пристига у нас. Това съобщи премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание. Той поздрави летците, които ще управляват хеликоптерите и лекарите, които ще спасяват пациентите.

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяко кътче на страната да бъде покрито от поне два медицински хеликоптера, отбеляза министър-председателят. 

"Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи. Хеликоптерът ще помага при инциденти, ще транспортира пациенти, ще съдейства при донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване като кръв, лекарства и апаратура", заяви Денков.

Хеликоптерите са закупени с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Премиерът заяви, че разходите за въздушната помощ за всеки пациент се поемат от държавата. 

Официалното представяне на първия хеликоптер ще бъде в петък, 2 февруари, на авиобаза "Враждебна".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Като
преди 2 месеца
Четох обясненията на Дренков за какво ще се изплзва мед хеликоптер срам ме хвана!Тоя не е ъп , а .уд Сигнализирай за неуместен коментар