Денков: Първият медицински хеликоптер тръгва към България

"Той ще съдейства с донорски ситуации, ще доставя спешно оборудване", заяви премиерът

31.01.2024 | 10:38 Редактор: Искра Ангелова

Тази сутрин първият медицински хеликоптер трябва да излети от производителя в Италия към България. Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи. Това обяви в началото на днешното заседание на Министерският съвет премиерът Николай Денков.

"Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти. Ще транспортира хора от едно лечебно заведение в друго. Ще съдейства с донорски ситуации, ще доставя спешно оборудване, кръв, органи, лекарства, когато и където е необходимо", напомни премиерът.

"До края на 2026 г. България ще има 6 хеликоптера. И за евроскептиците нека да припомня - закупени са с евросредства по оперативните програми и Плана за възстановяване и развитие", подчерта той.

"Въздушните линейки са ключови за спешната помощ във всяко кътче на страната. Определихме техните бази така, че всяка част на България да бъде покрита поне от два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. златен час, като въздушните линейки ще помогнат да намалим броя на загиналите при злополуки и ще дадат шанс на пациенти в животозастрашаващо спешно състояние. Разходите за тази помощ се поемат от държавата", каза още Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR