Спешна помощ по въздух - при добри метеорологични условия, на до 200 км

Покритие над цялата страна с медицински хеликоптери се очаква да има през 2026 г.

22.01.2024 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Официално столицата си има първото вертолетно летище, то се намира в университетската болница "Св. Анна". Документите за регистрацията бяха официално връчени на директора ѝ от транспортния министър Георги Гвоздейков.

Повече от 3 години България не разполага с медицински хеликоптер, който да служи за навременна помощ при инциденти по пътищата и за спасителни акции в планините. Само за 2022 г. хората, загинали в катастрофи, са 531. А ранените са значително повече – близо 8400. В планините те са над 2200. До месец октомври на пътя са ранени над 7200 души. В тези случаи при наличие на медицински хеликоптер, шансът пострадалите да оцелеят е значително по-голям. 

Надеждата е, че след години чакане, помощ по въздуха скоро ще има. На 31 януари у нас се очаква да пристигне първият медицински хеликоптер от Италия. 

"В петък получихме потвърждение от производителя, където ни увериха, че на 29 януари ще бъде извършен последният тестов полет. Важното е да подчертаем, че това се извършва при добри метеорологични условия, тъй като този полет трябва да бъде безопасен", каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

А системата ще заработи още от февруари.

"Нашите екипи заминават сега на последно полетно обучение в Италия при нашите партньори, така че предполагам, че във втората половина на февруари ще сме изпълнили всички условия и те ще могат да "носят" дежурство", каза зам.-министър проф. Илко Гетов.

До 200 км ще бъде разстоянието, което ще изминава медицинския хеликоптер.

"Системата за спешна медицинска помощ функционира на база най-късо време, така че това, което сме предвидили, е максималната точка от оперативната база да бъде около 200 км", допълни министър Гвоздейков.

А покритие над цялата страна с медицински хеликоптери се очаква да има в средата на 2026 г.

Вижте повече в репортажа.