Новооткритата хеликоптерна площадка в София очаква полет от Италия на 31 януари

Системата за медицинска помощ по въздух ще заработи през още през февруари

22.01.2024 | 13:30 Редактор: Деси Николова

Вече е факт първото вертолетно летище в болница. То ще е на покрива на университетската столична болница "Св. Анна", а документите бяха официално връчени на директора ѝ от транспортния министър Георги Гвоздейков.

Вертолетното летище е първото в столицата, регистрирано съгласно европейското и българското законодателство. 

"Сега сме част от една цялостна национална система за оказване на спешна помощ по въздуха. Едно е да си изолиран, друго е да си част от системата. Това е огромен напредък в спешната помощ", категоричен е изпълнителният директор на болница "Света Анна" д-р Славчо Близнаков.

Първият медицински хеликоптер се очаква да лети от Италия към България на 31 януари. 

"В петък получихме потвърждение от производителя, където ни увериха, че на 29 януари ще бъде извършен последният тестов полет. Важното е да подчертаем, че това се извършва при добри метеорологични условия, тъй като този полет трябва да бъде безопасен", каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

По думите на зам.-министъра на здравеопазването, системата за медицинска помощ по въздух ще заработи през още през февруари

"Нашите екипи заминават сега на последно полетно обучение в Италия при нашите партньори, така че предполагам, че във втората половина на февруари ще сме изпълнили всички условия и те ще могат да "носят" дежурство", отбеляза проф. Илко Гетов.

А до края на годината се очаква още два медицински хеликоптера да влязат в употреба – в оперативните бази в Долна Митрополия и Сливен.