Първият медицински хеликоптер пристига у нас до края на януари

Ще бъдат изградени шест оперативни бази

19.01.2024 | 17:46 Редактор: Толя Стоянова
Първият медицински хеликоптер пристига у нас до края на януари

Първият медицински хеликоптер ще бъде доставен в рамките на този месец и ще бъде разположен на територията на летище София. Това потвърди здравният министър Христо Хинков по време на парламентарния контрол. Очакваше се, че първият медицински хеликоптер ще пристигне в България на 15 януари.

"Този проект ще се осъществи, независимо че може да има технически забавяния в доставката на хеликоптера, които зависят от различни фактори", каза Хинков.

Той отговори на въпрос на депутата от "Възраждане" Петър Петров, според когото "скоро това няма да се случи". Министърът на транспорта Георги Гвоздейков вчера също потвърди, че в началото на февруари медицински хеликоптери ще превозват пациенти в България. Хинков каза още, че първите екипи на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух ще бъдат изпратени в Италия на петдневно обучение в тренировъчния център на производителя на хеликоптерите - компанията "Леонардо". Очаква се това да стане в края на януари.

Общо шест медицински хеликоптера ще бъдат доставени у нас. Ще бъдат изградени шест оперативни бази, летателните машини ще бъдат разположени в хангари на летища в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Долна Митрополия и Монтана. В края на тази година се очакват още два хеликоптера, които да покрият територията в Северна и Южна България. 

Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална и ефективна в края на 2026 г. Първият хеликоптер се очаква да бъде въведен в експлоатация в началото на 2024 г. Според плановете в края на юни 2024 г. ще пристигне вторият хеликоптер, през януари 2025 г. – третият, през юли – четвъртият и така до средата на 2026 г. ще дойдат шестте хеликоптера. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС