България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медицинският хеликоптер заработва след месец, година и половина - само по светло

Ограниченията на хеликоптера са частични, няма да изпълнява полети единствено при ясно и слънчево време, каза Димчо Добрев

26.01.2024 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

В края на следващата седмица се очаква да пристигне първият медицински хеликоптер у нас. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков потвърди, че машината ще пътува само при благоприятни условия.

"Машината ще лети при подходящи метеорологични условия. Имаме потвърждение от Италия, че полетът ще се извърши на 31 януари. На борда му ще има и наш пилот. Вчера са проведени тестови полети", заяви в "България сутрин" Димчо Добрев - изпълнителен директор на Bulgaria Heli Med Service.

Хеликоптерът ще изпълнява задачи само в светлата част на денонощието до средата на втората година след пристигането му в България, тъй като на пилотите ни им е необходимо време да се обучат на новия хеликоптер. Ограниченията на хеликоптера са частични, няма да изпълнява полети единствено при ясно и слънчево време, уточни Добрев.

Предстоят множество административни процедури, като очакванията са те да приключат за около седмица. Ще има фирмено обучение на пилотите ни. Всеки от шестимата пилоти трябва да изпълни нальот с над 10 часа с италиански инструктор, който да оцени тяхната готовност в състава на авиационния оператор. 

"Правим разчети в края на февруари да започнем дежурство по оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Първият хеликоптер ще бъде базиран в София - в северния район на летище София. Периметърът на всеки един хеликоптер е предвиден така, че да се спази правилото за "златния час". С първия хеликоптер можем да покрием територията на Западна България", обясни Добрев пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още че, поддръжката на хеликоптера ще се извършва от български технически състав, има и гаранционно поддържане в рамките на 6 месеца. Гаранцията на хеликоптера е 3 години. 

В напреднала фаза е изграждането на хеликоптерни площадки в редица градове в страната. Очаква се да бъдат открити през пролетта, съобщи Димчо Добрев.

А в края на юни и през декември се очаква у нас да пристигнат вторият и третият хеликоптер.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа