Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

2 600 лв. за шеф на отделение в психиатрия с 46 г. стаж: "Срамно е, няма как да намерим хора"

"Държавата не дава достатъчно пари точно за този тип лечения", каза д-р Цветеслава Гълъбова

12.01.2024 | 20:32 Редактор: Искра Ангелова

Пробив в здравеопазването - за пръв път психиатрията влиза в клинична пътека.

"Новината е много добра и екипът, с който разработихме клиничните пътеки, е на същото мнение. Тази задача ни беше възложена от министър Хинков, той прояви много активност - първият министър, който го направи, досега не сме имали тази чест. Той е човек, с когото се познаваме от много отдавна, един от радетелите за психична реформа, който полагаше много усилия през години. Това е част от психичната реформа - да се разработят психични пътеки", каза директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ сега следват законови промени.

"Законът за здравето изключва стационарната психична помощ от здравното осигуряване. Разбира се, да се договорят с НЗОК конкретни цени. Това е едно от нещата, които трябва да се реформират, психиатричната реформа включва и много други дейности, които са залегнали в стратегията за психичното здраве 2030, стратегията е част и от ПВУ. Неизбежно е да се случат", допълни д-р Гълъбова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че сме изключително закъснели с реформите.

"Ние имаме идея каква би била адекватната цена на една клинична пътека, но тя ще е каквато ще я договорим. И просто да хвърлим нещо в пространството - не би било редно, трябва да се има предвид, че ще се запази и държавното финансиране, защото нашите болести - психозите, това са заболявания, единствените в човешката патология, при които е предвидено лечение по недоброволен път със съдебно решение. Тези лечения ще останат грижа на държавата, защото така е редно", подчерта директорът.

Психологът е на мнение, че държавата не дава достатъчно пари точно за този тип лечения.

"В психиатрията няма скъпа апаратура, но при нас има нужда от много персонал. Съотношението между персонал и болни трябва да бъде от 1 към 2 до 2 към 3. Заради това се случи и трагичният инцидент в Ловеч. На нас са ни нужни много, много хора. Почти всяка година ни проверява Комитетът против изтезания, който е към Европейската комисия. Всяка година в докладите се констатира липса на персонал и не се случва нищо", поясни д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя разкри, че началник на отделение с 46 години трудов стаж нетната заплата е 2600 лв.: "Срамно е. Няма как да намерим хора. Те или се пенсионират, или напускат. Не може да се работи при тези условия. Обществото не си дава сметка колко е важно психичното здраве. Стигмата към психично болните се пренася и към нас".

Попитана дали има регистър с психично болните има у нас, д-р Гълъбова отговори: "Ние регистър нямаме, той не ни е нужен. Това ще го знаем, когато вече сме включени в Националната здравна информационна система. Но регистърът сам по себе си - той ще регистрира. Не трябва да ни е страх от психично болните, а от психопатите. Това психически е много натоварваща работа".

Гледайте целия разговор във видеото.