По 10 психично болни в стая в психиатрията в Раднево, хранят ги за 3,02 лв. на ден

Начинът на финансиране и липсата на кадрово обезпечаване, заяви омбудсманът Диана Ковачева

20.09.2023 | 16:42 Редактор: Елеонора Танева
По 10 психично болни в стая в психиатрията в Раднево, хранят ги за 3,02 лв. на ден

3,02 лв. е храноденът в държавната психиатрична болница в гр. Раднево. В една стая са настанени между шест и десет пациенти. Тревожната статистика представи омбудсманът Диана Ковачева по време на кръгла маса в парламента на тема "Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психично здравни проблеми". 

На кръглата маса присъства министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, здравният министър проф. д-р Христо Хинков, експерти, представители на съдебната власт и омбудсманът Диана Ковачева.

По думите на Ковачева за една година са направени 17 внезапни проверки в психиатрични заведения и центрове за резидентни социални услуги. 

"Два са основните проблема: начинът на финансиране и липсата на кадрово обезпечаване. Бих искала финансирането да е обвързано с качеството на предлаганата услуга", обясни омбудсманът, цитирана от "24 часа".

По думите на министъра на здравеопазването има много положителни неща, но те не са в резултат от усилията на държавата. Той определи като "смешни" предвидените в Плана за възстановяване 34 заведения, които трябва да се ремонтират.

"25 години искаме деинстуционализация, научихме термина, но не виждам реално постигнати големи успехи. Изключително важно е тези хора да се обслужват в извънболнична среда, извънприютна", заяви министърът на здравеопазването проф. Хинков. И обеща да помага това да се случи.

Според омбудсмана от 2020 до 2023 година в Раднево, Бяла и Карлуково не са отпуснати средства за текущи ремонти.

Снимка: БГНЕС